Sára, Márió
2 °C
6 °C

Új energiaital a Pécsi Sörfőzdétől

2006.02.23. 08:30
Közel egymilliárd forintos fejlesztési programba kezd a Pécsi Sörfőzde Rt. - tudta meg a Napi Gazdaság a vállalat névtelenséget kérő munkatársától. A beruházást az anyacég, az osztrák Ottakringer A. G. finanszírozza. Mintegy 630 millió forintot egy dobozoló gépsor telepítésére, 260 milliót pedig különböző technikai és technológiai fejlesztésre, valamint a termékválaszték bővítésére költenek.

Elmondták, hogy hamarosan valamennyi pécsi sör dobozos kiszerelésben is kapható lesz. A döntés hátterében az áll, hogy tavaly a hazai sörpiacon tovább nőtt a dobozos termékek aránya, és elérte az 50 százalékot. Eközben az elmúlt évek során jelentős piaci veszteséget elszenvedő társaság mind a mai napig nem rendelkezik doboztöltő berendezéssel. (A pécsi dobozos söröket eddig - bérmunkában - Eszéken palackoztatták.)

A Napi Gazdaság információi szerint a tavaly 421 ezer, az idén pedig már 460 ezer hektoliter sör előállításával kalkuláló Pécsi Sörfőzde Rt. tervei között egy új, alkoholmentes energiaital piaci bevezetése is szerepel. A Pécsi Sörfőzde Rt. az ezredfordulón még teljes kapacitással termelt, ami azt jelenti, hogy évente 580-600 ezer hektoliter sört állítottak elő, piaci részesedése pedig meghaladta a 6 százalékot. A közelmúltban több vezetőváltást is megért vállalat árbevétele, piaci részesedése és eredménye 2000-től fokozatosan csökkent. A Pécsi Sörfőzde Rt. 2004-ben 5 milliárd forintos nettó árbevétel mellett több mint 100 milliós veszteséget produkált.

A vezetőváltást követően egy átfogó reorganizációs program kezdődött, amelynek keretében többek között újjászervezték az értékesítési hálózatot, új termékeket dobtak piacra, s hozzákezdtek a költségek lefaragásához is. Ennek ellenére a cég tavaly - az előzetes adatok szerint - még veszteséges évet zárt.