Gusztáv
-4 °C
1 °C

Nem nő a teher az EU-energiaadótól

2003.11.11. 09:01
Az EU környezetvédelmi miniszterei október 27-én hagyták jóvá az unió új energiaadó-politikáját, amelyben megemelik a gázolaj jövedéki adójának minimális mértékét, s a jövedéki adót az elektromos energiára, a szénre és a földgázra is kiterjesztik.
A PM-ben a Napi Gazdaság megtudta, hogy e változások nem jelentenek sem többletkiadásokat, sem pedig az eddig ismertekhez képest új adóterheket a magyarországi fogyasztók számára. A gázolaj árában a jelenlegi magyar jövedéki adóteher magasabb, mint az uniós terv, a többi energiafajtára való kiterjesztés pedig gyakorlatilag megegyezik a január elsején életbe lépő energiaadóval.

Mentesség

Az EU két lépcsőben vezeti be az új jövedéki adókat, 2004-es és 2010-es határidővel. Az energiahordozókra akkor vetnek ki adót, ha motorüzemanyagként vagy fűtőanyagként hasznosítják. A tagállamok átmeneti mentességet, illetve kedvezményt adhatnak a nemzetközi közúti fuvarozóknak, de kötelező mentességet kell adniuk a légi közlekedésben és a tengeri szállításban, ha az EU-vizeken történik. Alacsonyabb adót vagy akár teljes mentességet adhatnak az alternatív energiaforrások, például a bioenergia felhasználóinak, és kivételt élveznek az üvegházi virágok termelői is. Hasonlóan kedvezményben részesülhet a vasúti szállítás és a belföldi folyami hajózás. A hőerőművek is mentesülnek az energiaadó alól.

A jogszabály a tagállamokat arra is feljogosítja majd, hogy különböző adómértéket alkalmazzanak a kereskedelmi és a nem kereskedelmi hasznosítású gázolaj esetében. Azok a tagállamok, amelyek számára nehézséget okoz az új minimális adószintek bevezetése, 2007. január elsejéig átmeneti időszakot kaphatnak. Az átmeneti rendelkezések feltétele, hogy az illető ország fokozatosan, évről évre közelítse adómértékét az uniós szinthez. Magyarország az energiaadó lakossági kivetésére kapott derogációt.