Géza
-12 °C
-4 °C

Nem készültek fel a tárcák az e-nyilvánosságra

2006.01.09. 08:46
A tárcák többsége még nem tett eleget az elektronikus nyilvánosságot biztosító törvény elõírásainak. Az adatvédelmi biztos szerint a jogalkotó nem adott elegendõ idõt a végrehajtásra.

Még csak pár nap telt el az elektronikus információszabadságról szóló törvény hatályba lépése óta, de máris kiderült, hogy a jogalkotó nem biztosított megfelelõ határidõt a végrehajtására, véli Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. Az Országgyûlési Biztosok Hivatala már a jogszabály elõkészítése során hangot ez irányú aggodalmának.

Késett a rendelet

Tovább ront a helyzeten, hogy a végrehajtási rendeletek egy része - így a közzétételi mintát tartalmazó IHM-rendelet és a központi jegyzék adattartalmára vonatkozó kormányrendelet - tavaly december végén született meg, míg egy, a végrehajtáshoz ugyancsak szükséges MEH-IM rendelet még mindig hiányzik. A közfeladatot ellátó szervek így csak december végén, január elején juthattak hozzá a Magyar Közlönyben megjelenõ jogszabályokhoz. Az OBH-hoz január 5-én érkezett meg az egyik rendeletet tartalmazó hivatalos lap, mondta az adatvédelmi biztos.

Az, hogy a közfeladatot ellátó szervek a törvény elõírásának megfelelõen idõben közzétették-e honlapukon a rájuk vonatkozó hatályos jogszabályokat, már az adott internetes oldal megtekintése során is eldönthetõ. A jogszabálytervezeteknél, javaslatoknál és koncepcióknál azonban ez nem mérhetõ ilyen egyszerûen, hiszen csak pár napja lépett hatályba a törvény, mondta az Igazságügyi Minisztérium (IM) illetékese. Éppen ezért elõfordulhat, hogy egyes tárcák weboldalaira csak pár hét eltelte után kerülnek fel új elõterjesztések. Az igazságügyi tárca esetében ez a helyzet - jelenleg csupán három "régi elõterjesztés" érhetõ el -, egyelõre ugyanis még nincsen olyan idei javaslat, amelyet az elõterjesztõ az állampolgárok - és természetesen az érintett szervezetek - véleményezése elé tárhatna.

Az IM honlapján külön fórumoldalt biztosít, ahol az állampolgárok kifejthetik véleményüket az egyes tervezetekkel, koncepciókkal kapcsolatban. Bár a legtöbb tárca rendelkezik fórummal, jelenleg más minisztérium nem biztosít kifejezetten az egyes elõterjesztésekhez kapcsolódóan hozzászólási lehetõséget.