Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Durva recesszió az építőiparban

2007.10.18. 10:34
Az építőipari termelés júliusi, havi alapon 1,3 százalékos bővülését 1,8 százalékra módosította a Központi Statisztikai Hivatal. Ujjongásra azonban nincs ok, mert a ma megjelent augusztusi adat 0,8 százalékos termeléscsökkenést jelez. Éves szinten így az építőipar zuhanása a júliusi 13,7 százalékról 15,3 százalékra gyorsult. Az év első nyolc hónapjában 7,3 százalékkal volt alacsonyabb a termelés volumene, mint egy éve.

A kedvezőtlen adatok mellett a kilátások sem kecsegtetnek sok jóval: az építőipari vállalkozások augusztusban az egy évvel korábbinál 15,1 százalékkal kisebb volumenű új szerződést kötöttek, illetve az építőipar augusztus végi szerződésállománya 40 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál.

A Központi Statisztikai Hivatal jelzése szerint a recesszió minden területre kiterjed. A termelés csökkenése mind a nagyszervezeteknél, mind a kis- és középvállalkozások körében megfigyelhető volt.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése augusztusban 21,2 százalékkal esett vissza 2006 augusztusához képest, január-augusztusban összességében 11,4 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületgépészeti szerelés augusztusi termelése 7,2 százalékkal csökkent, a befejező építésé 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 5,6 százalékkal, az egyéb építményeké negyedével volt alacsonyabb, mint 2006. augusztusban. Évkezdettől az épületek építése kismértékben, 3,2 százalékal csökkent, az egyéb építményeké 12,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése az előző havival azonos szinten maradt, az egyéb építményeké 3,6 százalékkal csökkent júliushoz viszonyítva.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!