Ágnes
-5 °C
2 °C

Mekkorát üt rajtunk az építményadó?

2007.10.26. 12:26
Miközben az ingatlanadó bevezetésével vagyunk elfoglalva, sokak figyelmét elkerülte, hogy jövőre drasztikusan változik az építményadóra vonatkozó szabályozás, írja az ingatlanok.hu. A lényeg, hogy a lakóingatlanba bejelentett vállalkozások építményadó alóli mentessége megszűnik. Ez négyzetméterenként és évente ezer forint költséget jelent a tulajdonosnak.

Építményadót csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott önkormányzat azt egyébként is kiveti a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra. Azonban a legtöbb önkormányzat a lakások után nem szed be építményadót, de a nem lakás céljáró szolgáló ingatlanok után általában igen, írja az ingatlanos szakportál.

Az unió miatt fizetünk

Eddig az önkormányzatoknak törvényi felhatalmazás alapján lehetőségük volt olyan mentességet meghatározni, amely lakásokban működő cégeket kivonta az adókörből. A pénzügyminisztérium sajtóosztálya azt közölte, az uniós csatlakozási tárgyalások során Magyarország vállalta, hogy ezt az unió jogrendjébe nem illeszkedő törvényi passzust megszünteti.

Ezért 2008-tól teljesen mindegy, hogy egy cég irodaházban vagy magánlakásban működik, illetve van bejelentve, egységesen kell fizetnie az építményadót. További rossz hír, hogy az építményadó mértéke négyzetméterenként jövőre 1100 forint környékén fog alakulni, tehát a tulajdonos egy jobb helyen lévő irodának kiadott lakás után is körülbelül egyhavi bérleti díjat veszít.

A változás horderejét jelzi, hogy például a XIII. kerületben az építményadóból idén várt 2 milliárd forintos bevétel 600-700 millió forintos növekedésével számolnak 2008-ra.

Egy ingatlan, egy adó

Ha valakinek a lakása egy vállalkozás székhelye is egyben, és nem fizetett eddig építményadót, akkor érdemes megtudakolni, hogy a helyi önkormányzat kiveti-e a nem lakás céljára szolgáló ingatlanokra ezt az adófajtát. Ha igen, akkor jövőre több mint valószínű, hogy fizetni kell.

Aki el akarja kerülni az adófizetést, annak először érdemes megpróbálnia a bérlőre terhelni a pluszköltséget. Ha nem megy, meg kell kérni, hogy bérlője helyezze át vállalkozásának székhelyét. Ha ez sem megy, vagy beletörődik a helyzetbe vagy felbontja a bérleti szerződést, és inkább magánszemélynek adja ki az ingatlant.

Ha saját cége van székhelyként bejelentve lakásába, akkor nincs mit tenni. Elképzelhető ugyanakkor, hogy olyan vállalkozó szellemű lakástulajdonosok tűnnek majd fel, akik jutányos összeg fejében "beengedik" vállalkozását lakásukba, ugyanis egy ingatlan után csak egyszer kell fizetni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!