Klaudia
-3 °C
3 °C

Építőipari feketelista készülhet

2004.05.27. 09:47
Gyakran fordul elő, hogy a megrendelő nem fizet, vagy a "végtelenségig" húzza az időt. A külföldi, különösen a francia és belga megrendelőknél is előfordul, hogy nem egyenlítik ki a számlát.
Feketelista készülhet azokról a megrendelőkről, melyek csak hosszú késedelemmel, illetve egyáltalán nem fizetnek az építőipari cégeknek. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen romlott a fizetési fegyelem, megnőtt a körbetartozások száma, melynek nagysága becslések szerint több milliárd forintot tesz ki - tudta meg a Világgazdaság Nagy Jánostól, az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) ügyvezető igazgatójától. Továbbá általánossá vált a teljesítés utáni két-három hónapos vagy még hosszabb idejű, késedelmes fizetés.

Minőségi hibák

A legjellemzőbb az, hogy a megrendelő a projekt során kisebb részletekben "fizetget", ám a végső számlát különböző valótlan okokra, például minőségi hibára hivatkozva nem hajlandó rendezni, azaz mintegy 15-20 százalékot szeretne megspórolni a teljes összegből - közölte Vermesy Sándor, a Strabag Rt. igazgatóságának tagja, a magasépítési üzletág vezetője. Ez többnyire a magánmegrendelőknél fordul elő.

Mivel az ágazatban jelenleg sajnos nincs dömping a megrendelésekből, ezért néha olyan generálkivitelezők is kapnak alvállalkozókat, akikről köztudott, hogy rossz fizetők - tette hozzá az igazgató. A Strabag Rt. különböző garanciák, fedezetigazolások, illetve banki finanszírozási nyilatkozat bekérésével igyekszik kiszűrni a rosszul fizető megrendelőket, de néha ez sem nyújt kellő biztosítékot. A társaság több céggel is pereskedik.

Szintén óvatosan köt szerződéseket az Alterra Építőítőipari Kft. Bár e társaság leginkább régi, nagy megrendelőkkel szerződik, melyeknél ritkán fordul elő a késedelmes fizetés. Általában az önkormányzati beruházásoknál szokott problémát jelenteni, hogy a hivatal pályázati forrást is igénybe vesz, és amíg azt meg nem kapja, addig nem tud fizetni - közölte érdeklődésünkre Gálné Lukács Zsuzsanna főosztályvezető.

Nem fizet

A KÉSZ Kft. is megerősítette, az utóbbi időben jóval gyakrabban fordul elő, hogy a megrendelő nem fizet, vagy a "végtelenségig" húzza az időt - mondta el Árvai István, a társaság kommunikációs igazgatója. Míg néhány évvel ezelőtt az állami megbízóknál soha nem volt ilyen probléma, ma már elég gyakori, hogy csúsznak a fizetéssel, illetve a beruházás végére derül ki, nincs meg a megfelelő forrás például azért, mert időközben megvonták a korábban odaítélt támogatást - tette hozzá az igazgató. Ez óriási problémát okoz a társaságnak, mivel több iskolaépítési projektben is érdekelt.

A KÉSZ Kft. tapasztalatai szerint nemcsak a magyar, hanem a külföldi, különösen a francia és belga megrendelőknél is előfordul, hogy nem fizetnek időben. Arra is számos példa volt már, hogy a megrendelő bizonyos munkákat nem ismer el, például a beruházás alatt derül ki, a talaj nem megfelelő minőségű, ezért pluszmunkát kell végezni, ami természetesen pluszköltséggel is jár, vagy időközben áttervezteti az épületet, ám az ezzel járó többletköltséget nem állja - tette hozzá Árvai István.