Géza
-12 °C
-4 °C

Lassan belendül az építőipar

2006.05.18. 10:12
Noha márciusban már 15 százalékkal nőtt az építőipar, az ágazat a gyengébb első két hónap után - februárban 3 százalék körüli volt a visszaesés - csak lassan jön lendületbe. Az első negyedéves 7,9 százalékos növekedést az autópálya-építések húzzák, miközben az épületek, így a lakások építésének volumene változatlan maradt.

Az építőipari termelés 2006 márciusában 15,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 13,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a termelés márciusban 5,1 százalékkal volt magasabb az előző havinál - közölte a KSH csütörtökön. Az év első három hónapjában a termelés 7,9 százalékkal emelkedett.

A hivatal legutóbbi közlése szerint az építőipari termelés 2006 februárjában 3,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 4 százalékkal volt alacsonyabb az előző havinál. Az év első két hónapjában a termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az építőipari termelés volumene tavaly márciusban a kiigazítatlan adatok szerint 4 százalékkal, a munkanaptényezővel kiigazítva 5,3 százalékkal nőtt 2004 márciusához képest. A termelés az év első három hónapjában, 2005-ben 11,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés márciusban 6 százalékkal maradt el az előző havi értéktől.

Stagnál a lakásépítés

Az épületek építésének volumene márciusban 10,1 százalékkal emelkedett, az első három hónapban az egy évvel korábbi szinten volt. Az egyéb építmények építése továbbra is dinamikusan nőtt, márciusban 24,1 százalékkal, évkezdettől pedig 21,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

A legnagyobb építőipari alágazat, a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése márciusban 12,9 százalékkal, évkezdettől 12,7 százalékkal nőtt. Az épületgépészeti szerelés termelése márciusban 21,3 százalékkal bővült, az év első három hónapjában összességében az egy évvel korábbi szinten maradt. A befejező építés 13,3 százalékkal emelkedett márciusban.

Nem épül az Alföld

Az év első három hónapjában kiugróan nőtt, 56,6 illetve 31,7 százalékkal a közép-dunántúli és az észak-magyarországi székhelyű szervezetek termelése. Csökkent viszont a Nyugat-Dunántúlon, az Észak-Alföldön és a Dél-Alföldön a vállalkozások teljesítménye.

Az építőipari vállalkozások szerződésállománya március végén 4,1 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek szerződésállománya 17,5 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. A márciusban kötött új szerződések volumene 18 százalékkal magasabb volt a tavaly márciusinál, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 35 százalékkal nőtt.

Tavaly márciushoz képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5,4 százalékkal, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 6,3 százalékkal emelkedtek. Az árak az előző havinál 0,7 százalékkal voltak magasabbak márciusban.