Marcell
19 °C
32 °C

Továbbra is lejtőn az építőipar

2008.09.19. 07:15
Változatlanul csökken az építőipari termelés: idén júliusban a kiigazítatlan adatok alapján 11,8, míg munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az első hét hónapban pedig 10,9 százalékkal lett kisebb - adta hírül a KSH. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az ágazat teljesítménye 2,8 százalékkal volt alacsonyabb a júniusinál.

Júliusban a legnagyobb alágazat, a szerkezetkész épületek építése év/év alapon 15 százalékkal maradt el a tavalyitól, ezzel az első hét hónap teljesítménye is 16 százalékkal csökkent; az épületgépészeti szerelés csak 13 százalékkal esett vissza, a héthavi mínusz pedig hat százalék; a befejező építés volumene a hónapban hirtelen kilenc százalékkal bővült, ezzel együtt január-júliusban négyszázalékos visszaesés mutatkozik. Az építményfőcsoportok szerinti bontásban az épületek építése a hét hónap alatt 10,6 százalékkal csökkent, míg más létesítményeké 11,1 százalékkal lett kisebb.

A termelés alakulása továbbra is megfelel a szakértői és ágazati várakozásoknak. Jó hír viszont, hogy a negatív trend várható megszűnésére utal a szerződésállomány alakulása, az ugyanis már csupán 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, míg június végén még csaknem 35 százalék volt az elmaradás. A felzárkózás oka, hogy a júliusban kötött új szerződések volumene egy százalékkal meghaladta a múlt évit. A jelek szerint a változás főként az infrastrukturális beruházásoknak - főként a sztrádákra vonatkozó nagy értékű kontraktusoknak - köszönhető, a hónapban ugyanis az egyéb építményekre 57 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Eközben azonban az épületekre vonatkozó szerződések értéke jócskán elmarad a tavalyitól.

A következő hónapokban az újabb útépítési és útfelújítási szerződések valószínűleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy éves alapon pozitív üteműre változzon az építőipari kibocsátás növekedése, de a múlt év véginél mégis némileg kedvezőbbek a kilátások, az első negyedév rossz eredménye ellenére. Az állami beruházások mellett ugyanis valószínűleg élénkülnek majd az építéssel járó magánberuházások is, több termelőüzem létrehozása - közülük a legnagyobb a Mercedes kecskeméti egysége - is hozzájárul ahhoz, hogy az építőipar termelési volumene idén a 2007-es 15 százaléknál kisebb mértékben essen vissza.