Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Továbbra is lejtőn az építőipar

2008.09.19. 07:15
Változatlanul csökken az építőipari termelés: idén júliusban a kiigazítatlan adatok alapján 11,8, míg munkanaptényezővel kiigazítva 12,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az első hét hónapban pedig 10,9 százalékkal lett kisebb - adta hírül a KSH. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az ágazat teljesítménye 2,8 százalékkal volt alacsonyabb a júniusinál.

Júliusban a legnagyobb alágazat, a szerkezetkész épületek építése év/év alapon 15 százalékkal maradt el a tavalyitól, ezzel az első hét hónap teljesítménye is 16 százalékkal csökkent; az épületgépészeti szerelés csak 13 százalékkal esett vissza, a héthavi mínusz pedig hat százalék; a befejező építés volumene a hónapban hirtelen kilenc százalékkal bővült, ezzel együtt január-júliusban négyszázalékos visszaesés mutatkozik. Az építményfőcsoportok szerinti bontásban az épületek építése a hét hónap alatt 10,6 százalékkal csökkent, míg más létesítményeké 11,1 százalékkal lett kisebb.

A termelés alakulása továbbra is megfelel a szakértői és ágazati várakozásoknak. Jó hír viszont, hogy a negatív trend várható megszűnésére utal a szerződésállomány alakulása, az ugyanis már csupán 13 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál, míg június végén még csaknem 35 százalék volt az elmaradás. A felzárkózás oka, hogy a júliusban kötött új szerződések volumene egy százalékkal meghaladta a múlt évit. A jelek szerint a változás főként az infrastrukturális beruházásoknak - főként a sztrádákra vonatkozó nagy értékű kontraktusoknak - köszönhető, a hónapban ugyanis az egyéb építményekre 57 százalékkal nagyobb volumenű szerződést kötöttek. Eközben azonban az épületekre vonatkozó szerződések értéke jócskán elmarad a tavalyitól.

A következő hónapokban az újabb útépítési és útfelújítási szerződések valószínűleg nem lesznek elegendőek ahhoz, hogy éves alapon pozitív üteműre változzon az építőipari kibocsátás növekedése, de a múlt év véginél mégis némileg kedvezőbbek a kilátások, az első negyedév rossz eredménye ellenére. Az állami beruházások mellett ugyanis valószínűleg élénkülnek majd az építéssel járó magánberuházások is, több termelőüzem létrehozása - közülük a legnagyobb a Mercedes kecskeméti egysége - is hozzájárul ahhoz, hogy az építőipar termelési volumene idén a 2007-es 15 százaléknál kisebb mértékben essen vissza.