Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Magyarország a legolcsóbb, de drágulás előtt áll

2007.05.16. 08:07
Szakemberek szerint attól, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai az új építési engedélyek számának növekedéséről, illetve az élénkülő építési kedvről tanúskodnak, még nem biztos, hogy virágzik az építőipar.A kormányzati megszorító lépések, illetve a dráguló energia rendkívül érzékenyen érinti az építőanyag-gyártókat, rajtuk keresztül pedig a forgalmazókat.

A KSH közelmúltban megjelent jelentése szerint élénkülőben vannak az építési engedélyekért folyamodók, de szakértők úgy vélik, az engedély megszerzését csak jó idő múlva követi a kivitelezés. Legalább néhány hónapnak el kell telnie, mire a forgalmazók is érzékelik az építési kedv élénkülését.

15-20 százalékos áremelés

Ezt a csúszást alátámasztja, hogy a nyersanyagpiacon érdekelt Raab Karcher Zrt. tapasztalatai szerint áprilisban mind az előző hónaphoz, mind pedig a múlt év azonos időszakához képest csökkent a forgalom. Mindazonáltal az első három hónap remekül sikerült, ebben az időszakban 25 százalékos volt a bővülés, ami elsősorban a kedvező időjárással magyarázható - mondta Antoni Péter, az építőanyag-forgalmazással foglalkozó, a francia Saint-Gobain-csoport kezében lévő cég igazgatósági tagja.

Az enyhe tél miatt ugyanis nem álltak le az építkezésekkel, ez pedig forgalomnövelő tényező volt. A kedvező időjárás amúgy az érintetteket, kivitelezőket, beruházókat egyaránt meglepetésként érte. Ők ugyanis betervezték a leállást; a szerződéseket, hitelmegállapodásokat e menetrendnek megfelelően kötötték.

A kormányzati megszorító lépések, illetve a dráguló energia rendkívül érzékenyen érinti az építőanyag-gyártókat, rajtuk keresztül pedig a forgalmazókat - állítja Antoni Péter. Emiatt már az év elején nagyjából 10-15 százalékkal emelkedtek az árak, de bizonyos áruk esetében jóval nagyobb árnövekedés ment végbe, a szigetelőanyagok például 40-50 százalékkal drágultak. A szakember szerint az év során fokozatosan mehetnek feljebb az árak: az év egészére nézve 15-20 százalékos mértékű drágulást valószínűsít, persze a mérték nagyban függ az energiaárak alakulásától.

Legolcsóbb ország

A viszonylag jelentős áremelkedés ellenére Európa-szerte Magyarországon a legolcsóbb az építőanyag. Lengyelországban például egyes termékek esetében 100 százalékos drágulás ment végbe az utóbbi időszakban, de ez sem vette el a kedvét a fejlesztőknek, iszonyatos tempóban fejlődik az ottani építőipar. Tulajdonképpen bármit el lehet adni bármilyen áron - fogalmaztak egybevágóan az építőanyag-piacot jól ismerő szakemberek.

Mint mondták, a globális vagy európai piaci szereplők inkább Lengyelországban értékesítik a portékájukat, ez pedig viszonylagos hiányt okoz a hazai piacon, de Romániában és Ukrajnában is többet adnak ezekért a termékekért, ami szintén "elszívó" tényező. A kedvező téli időjárás a nyersanyagellátás alakulásában is szerepet játszik: az érintett cégek egy része nem számolt ezzel, így a készletek január és március között leapadtak. Korábban pár napon belül ott volt a kivitelezőnél a megrendelt építőanyag, ma már egy-két hétig, de akár másfél hónapig is terjedhet ez az időszak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?