Ágnes
-1 °C
2 °C

Szabálytalanságok tízből kilenc építkezésen

2005.12.20. 14:03
A munkaügyi ellenőrök szerint kisebb hiányosságok minden építkezésen akadnak. Nyár óta csaknem 4600 munkaadót ellenőriztek, közülük 4141 követett el jelentősebb szabálytalanságot. A munkaügyi ellenőrök idén összesen több mint 3 milliárd forintnyi bírságot szabtak ki.
A legtöbb súlyos, illetve halálos munkabaleset - a közúti baleseteken kívül - az építés-kivitelezési munkaterületeken történik, ezért idén ősszel átfogó vizsgálatot folytatott az építkezéseken az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF). A vizsgálat négy és fél hónapos időszaka alatt (július közepétől november végéig) 3483 munkaterületen 4588 munkáltatót és 31 826 munkavállalót ellenőriztek.

Hiányosság mindenhol volt

Az ellenőrzött vállalkozások közül 4141-nél találtak szabálytalanságot, ami 90,2 százalékos arány - közölte az OMMF a vizsgálati eredmények összesítését követően, hozzátéve: valamennyi ellenőrzött munkáltatónál találtak az ellenőrök munkabiztonsági hiányosságot. A szabálytalanságok összesen 11 611 munkavállalót érintettek.

A vizsgálat során kiderült, hogy a munkáltatók 30,9 százaléka súlyosan veszélyezteti a munkavállalókat. Ezt a szabálytalanságot munkavédelmi bírság kiszabásával szankcionálták az ellenőrök. Az építési területek egy részét már korábban is ellenőrizték. Ennek hatására egyes hiányosságok aránya a vizsgálati időszak végére csökkent.

Nem vigyáznak a dolgozókra

Az építési munkahelyeken tevékenykedő munkáltatók 13,4 százaléka nem biztosított fejvédő sisakot a munkavállalók részére. Az ellenőrzött munkavállalók 11,9 százaléka nem viselte a részére biztosított fejvédő sisakot.

A bontási munkahelyek 39,6 százalékáánál állapítottak meg a munkavállalók leesésének a veszélyét, miközben a munkahelyek harmadát nem látták el leesés elleni kollektív védelemmel. a vizsgált építési állványok 40,8 százalékánál hiányzott a védőkorlát, vagy csak részben volt felszerelve. Több mint ezer helyen egyéni védőeszközzel lehetett volna megoldani a leesés elleni védelmet, de ezek 38,6 százalékában nem volt védőeszköz. Igaz, ha volt, az sem jelentett sokat, ugyanis a dolgozók egyharmada nem rendeltetésszerűen használta azt.

Földomlás ellen nem véd

Nemcsak a magas-, a mélyépítési munka biztonsági követelményeit sem tartották be számos építkezésen. A munkahelyek egyharmadánál elmulasztották a földomlás megakadályozását, még rosszabb az arány az előzetes talajmechanikai vizsgálat nélküli nyitott munkagödrök esetében (54,5 százalék).

A munkahelyek 8 százalékánál a villamos elosztószekrények ajtaja nem volt megbízhatóan zárható. A villamos elosztóhálózaton nem gondoskodtak az előírt áramerősségű áramvédő kapcsolóról a munkaterületek tizedénél.

Hárommilliárdos ceh

A munkaügyi főfelügyelet idén összesen 7700 munkaügyi bírságot szabott ki, ezek összege több mint 2,5 milliárd forint volt. Emellett munkavédelmi okok miatt 3000 munkavédelmi bírsággal sújtották a foglalkoztatókat. Ezeknek a bírságoknak az értéke meghaladta a 600 millió forintot.