Mátyás
-6 °C
1 °C

Év végi rekord a lakáshitelezésben

2004.01.06. 09:53
Az év végi roham miatt a hiteligénylők csak lassabban juthatnak pénzükhöz - írja a Magyar Hírlap. Az építőanyag árak várhatóan hat százalékkal drágulnak.
Minden eddiginél nagyobb összegben fogadtak be lakáshitel-kérelmeket a hazai pénzintézetek decemberben. A jelzálogbankok becslései szerint csaknem százmilliárd forint kölcsönt igényelt a lakosság - írja a Magyar Hírlap. Ennek az összegnek a felét, ötvenmilliárd forintot adott az OTP Bank december 10-e és 22-e közötti forgalma. A HVB Jelzálogbanknál kétmilliárd forintot igényeltek két hét alatt, ami magasabb, mint korábban három erős hónapban. Az utolsó roham lassíthatja a feldolgozás sebességét, így a hitelre várók valószínűleg később juthatnak pénzükhöz.

Drágul az építőanyag

Ugyanakkor érdemes minél előbb bevásárolniuk azoknak, akik a közeljövőben házépítésbe kezdenek, s még nem szerezték be a szükséges építőanyagokat. A Magyar Hírlap információi szerint ugyanis az építőanyag-gyártók - kevés kivétellel - jelentős áremelést terveznek a következő hónapokban. Az átlagos drágulás elérheti a hat százalékot is.

Egyetlen kivétel a tetőépítés lehet, amelynek költsége - mivel a fa- és tetőfedőanyagok árai a decemberi, tíz százalékos drágulást követően várhatóan nem emelkednek - nem változik számottevően. Az alap elkészítéséhez szükséges cement ára már január elsejével hat százalékot drágult, a nyílászárók árai pedig várhatóan öt-tíz százalékkal emelkednek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft