Szétdarabolják az építésügyet

2006.06.20. 09:07
Megváltozik az építésügy állami ssabályozása az új kormányban. Az ágazatra, amely a 2002-es választások előtt még önálló minisztériumot szeretett volna, eddig egy országos hivatal felügyelt. Ezt megszüntetik, a nyolcvanból hatvan embert elküldenek, és ezentúl két minisztériumi szakállamtitkársághoz tartozik majd az építésügy.

„Szétverik a lakás- és építésügyet” – kommentálták a várható fejleményeket a szakma képviselői. Több forrásból szerzett információink szerint ha lassan is, de már formálódik az újonnan létrehozott Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumon belül a szakterület sorsa, ám a kiszivárgott elképzelések sokak számára nem tűnnek megnyugtatónak.

Az már biztos, hogy nem marad együtt a jelenleg még közös hivatalhoz tartozó lakáspolitika és építésügy. Az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatalt felszámolják, az ott dolgozó 82 munkatárs 62 százalékától elbúcsúznak, rájuk nem lesz szükség a továbbiakban.

Az előzményekről annyit érdemes tudni, hogy hosszas szünet után 2004 decemberében került magasabb szintre a terület irányítása: éppen az előző Gyurcsány-kormány alatt vált kormányhivatallá – Borsi László államtitkár irányításával – az OLÉH. A szakma megelégedéssel vette tudomásul a döntést, bár azt továbbra is hangoztatták: szeretnék elérni, hogy a GDP-hez 8-10 százalékban hozzájáruló építőipar képviselete, vezetése (együtt a lakásügyekkel) miniszteri szintre kerüljön.

A mostani tervek azonban nem éppen ebbe az irányba mutatnak, nemhogy magasabb, inkább alsóbb szintre kerül a lakás- és építésügy, ráadásul kettéválasztva. Információink szerint két szakállamtitkárság foglalkozik majd az ágazattal, a településfejlesztési és építésügyi, valamint az önkormányzati és lakásügyi.

Előbbi élére várhatóan Szaló Pétert, a Nemzeti Fejlesztési Hivatal elnökét nevezi ki a miniszter, utóbbi vezetője Bujdosó Sándor, az egykori belügyi tárca önkormányzati helyettes államtitkára lesz. Vagyis olyan szakemberek, akik eddigi pályafutásuk során nem foglalkoztak ezzel a szakterülettel. A konkrét területek pedig legfeljebb főosztályvezetői kézbe kerülnek.

Úgy tudni, hogy a lakáshivatal szakembergárdájából, akik az elmúlt időszakban „bedolgozták” magukat a témába, alig harminc emberre tart igényt Lamperth Mónika miniszter. Az egyik főosztályvezető Fegyverneky Sándor, az OLÉH elnökhelyettese lehet (ő egyébként információk szerint a fővárosi főépítészi posztra is pályázik). Borsi Lászlónak – aki több lakáspolitikai és építésügyi intézkedés, törvényjavaslat kidolgozása mellett elindította a Fészekrakó programot – vélhetően nem ad feladatot a tárca vezetője.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön