Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Piacszerzés minisztériumi segítséggel?

2004.01.07. 10:09
Piacszerzés minisztériumi segítséggel - a gépjárművek eredetiségvizsgálatát végző cégek egyesülete legalábbis ezt sejti annak hátterében, hogy átalakítják a jelenlegi rendszert - írja a Magyar Hírlap.
Nyilatkozatháború dúlt az elmúlt hetekben a Belügyminisztérium (BM) és az eredetiségvizsgálatot végző cégek képviselete között - írja a Magyar Hírlap. A vita a felszínen arról folyik, hogy az autósoknak többet vagy kevesebbet kell-e fizetniük, miután júliustól központilag írják elő, mennyit számíthatnak fel a cégek a kötelező vizsgálatért.

Kartelleztek

A Gazdasági Versenyhivatal feltárta: a Trans Holding Group Kft., a Metalelektro Kft., az Euro-Mobil Kft., az NJL Kft. és az IHG-Info Holding Group Rt. kartellben működött, azaz egyeztette egymással az árait. Emiatt összesen 27,3 millió forint bírságot szabott ki rájuk a hatóság.

A szóban forgó öt cég kivételes helyzetben van. Ők kaptak ugyanis fővállalkozói jogot az Országos Rendőr-főkapitányság hat évvel ezelőtti pályázatán. Így ha valaki be akar lépni az évi hat-hét milliárd forintosra becsült piacra, csak rajtuk keresztül, alvállalkozóként teheti meg ezt - áll a Magyar Hírlapban.

A vállalkozókat tömörítő egyesület elnöke szerint ezt a helyzetet irigyelte meg valaki. Mádi Sándor nem akar mondani a napilapnak, de már most tudni véli, hogy melyik cég veheti majd át a helyüket. A vállalkozó attól tart, hogy őket - a versenyhivatali elmarasztalásra hivatkozva - kizárják a BM pályázataiból. Mádi azt állítja, hogy annak idején pont a minisztérium ösztönzésére egyeztették áraikat.