Ágnes
-1 °C
2 °C

Káosz az autók eredetiségvizsgálatában?

2005.12.20. 08:12
A hazai lízingcégek egy része aggodalommal szemléli azt a tesztfolyamatot, amelynek célja, hogy - az eredeti tervek szerint - 2006. január 1-jétől az eredetiségvizsgálat teljes adatáramlását a Központi Eredetiségvizsgálati Rendszerre vigyék. A társaságok úgy vélik, a rendszer átalakítása túl későn kezdődött, félő, hogy az időpontra a vizsgálóhelyek nem lesznek készen, ami káoszt okozhat - ez pedig meglátszik majd a lízingcégek forgalmában is.

Kicsit túlmutat ezen a problémán, hogy a hírek szerint egyes bűnözői körök is készülnek az átállás okozta esetleges bizonytalanságra - információink szerint a rendőrség már felhívta a vizsgáló cégek figyelmét arra, hogy megközelítőleg 400 nagy, 5 millió forint feletti értékű autóról van tudomásuk, amelyeket valahol elfektetnek. Ezek a gépkocsik vélhetően összefüggésbe hozhatóak azzal a november környékén napvilágra került csalássorozattal, amelynek során eddig ismeretlen "importőr" cégek visszaéltek a regisztrációs adóval.

Visszaélnek vele

A hírrel kapcsolatban nem árt felemlegetni azt az autópiaci információt sem, amely szerint nyáron bizonyos németországi használtautó-kereskedők már nem voltak hajlandóak nettó áron használt kocsikat értékesíteni magyar cégeknek, mert bizony azok sokszor eltűntek, mielőtt adófizetésre került volna sor. A mostani bizonytalanság teljesen indokolatlan - vélekedett a Napi Gazdaság felvetésére a BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatalának vezetője. Urbán György szerint az új rendszert addig bizonyosan nem élesítik majd, amíg minden eredetiségvizsgáló partnerük nem lesz képes az új, teljesen elektronizált információadásra, épp ezért nincs konkrét időpontja az átállásnak. Az eddig végrehajtott tesztek egyébként sikeresek, ezért még az sem kizárt, hogy a rendszer január elsejétől áll üzembe - mondta a hivatalvezető.

Urbán György szerint az új rendszer egyébként is csak részben új: a vizsgálóhelyek lényegében már eddig is számítógépes kapcsolatban voltak a BM-mel, ám az adatfeldolgozás manuális volt - a hivatalt napról napra elárasztották az adatkazetták. A mostani változtatás után valamennyi adatot gépi úton továbbítják és tárolják. A rendszernek azon eleme sem változik majd, amely szerint az eredetiségvizsgáló helyeken csak számlát és igazolást adnak az eredetiségvizsgálat megtörténtéről, a hivatalos igazolást a BM külön kézbesített határozatban juttatja el az érintetthez.

Nyomtassa ki!

Aki ezt az adásvétel siettetése miatt nem tudja vagy akarja megvárni, az ugyanazt teheti mint eddig: átíratáskor kérheti az okmányirodát, hogy a határozat egy példányát (amelyet az iroda on-line elér) nyomtassa ki - mondta Urbán György. Ez viszont azt is jelenti, hogy abban az esetben is, ha pusztán adatrögzítési hiba történt, az ügyfélnek vissza kell térnie az eredetiségvizsgáló állomáshoz és elölről kezdenie az egész procedúrát.