Auguszta
-3 °C
2 °C

Az erős forint a hazai vállalkozókat sújtja

2004.10.07. 08:24
Az erős forint hatásait ki tudják védeni a multinacionális cégek, de a hazai vállalkozóknál ez további létszámleépítésekhez vezethet. Az amúgy is alacsony likviditással és tőkeerővel működő társaságoknak, vállalkozásoknak nehezen járható út a fedezeti ügyletekkel való védekezés, veszteségeiket nem tudják továbbhárítani.
A kormányfő és a pénzügyminiszter is hangot adott az elmúlt napokban annak, hogy túl erősnek tartják a hazai deviza árfolyamát. A forint erősödését, illetve erős szinten maradását elemzők szerint csaknem kizárólag a magas kamatszint okozza. A kamara számításai szerint a vállalatok jövedelempozíciói az idén 110 milliárd forinttal romlottak, s ebben jelentős szerepet játszik az erős forint és a magas kamatszint.

Nehéz helyzet

Az exportőrök jelentős részét nagyon nehéz helyzetbe hozza a tartósan erős forint - mondta Botos Balázs, a Magyar Külgazdasági Szövetség elnöke. Az amúgy is alacsony likviditással és tőkeerővel, öt-hét százalékos profitrátával működő társaságoknak, vállalkozásoknak nehezen járható út a fedezeti ügyletekkel való védekezés, veszteségeiket nem tudják továbbhárítani. Botos szerint 2004 elejétől húsz százalékkal is nőhet ezeknek a cégeknek a vesztesége. Tóth Illés, a Budapest Economics szakértője szerint egy-két százalékkal gyengébb forint lényegesen kedvezőbb lenne a hazai gazdaságnak.

A sokáig erős forint további létszámcsökkentésekhez vezethet vállalati szinten - nyilatkozta Széles Gábor, az MTESZ elnöke. A Videoton-vállalatcsoportnál a forint erősödése mintegy tíz százalékos forgalom- és negyven százalékos nyereségcsökkenést okoz. Széles szerint továbbra is gond, hogy erről a kormányzat nem folytat párbeszédet a különböző szervezetekkel.

A 250 forint alatti euróárfolyam jelentősen lelassítja a magyar exportot, pedig a jelenlegi gabonatermés mellett folyamatos kivitelre lenne szükség - mondta el kérdésünkre Kócza Zsolt, az Agrograin Rt. kereskedelmi igazgatója. Az "egészséges" helyzet véleménye szerint 255-260 közötti euró/forint árfolyamnál lenne.

Nem szól bele

A holland Royal Philips Electronics magyar cége, a Philips Magyarország Kft. olyan, a napi politikát is befolyásoló, gazdaságpolitikai kérdésekben, mint a forint árfolyama, nem kíván állást foglalni - közölte Blazsevácz Péter, a cég kommunikációs igazgatója. Ugyanakkor hozzátette, nyilvánvaló, hogy az árfolyam jelentős mértékben hat az idehaza mintegy ötezer dolgozót foglalkoztató, termékeinek döntő többségét a külpiacokon értékesítő cég gazdálkodására.

A magyarországi üzemeiben jelenleg elsősorban újraíró optikai alkatrészeket, részegységeket, valamint DVD-írókat, -lejátszókat és képcsöves televíziókat gyártó Philips Magyarország Kft. évente kétmilliárd euró értékű terméket exportál, míg a belföldi értékesítés háromszázmillió euró körül alakul.

Kedvez az importnak

Az autóipari beszállítással foglalkozó, Ercsiben működő Musashi Hungary Ipari Kft. gazdasági igazgatója, Gulyás Krisztina elmondta: a vállalatnál 2001 óta euróban könyvelnek. A főként a Fiatnak, a Hondának, az Opelnek és az Audinak beszállító céget nem érinti jelentősen a mostani erős forintárfolyam, hiszen a vállalathoz a költségszámlák többsége is euróban érkezik.

Az erős forinton keresztül a magas kamatszint további hatása, hogy bár nem kedvez az exportnak, az importlehetőségeket javítja, ami főleg a magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) helyzetét nehezíti, mivel ezek jövedelmezősége csak néhány százalékon múlik - rögzítette Draskovics Tibor pénzügyminiszter is.

Draskovics a következő évre alacsonyabb kamatszinttel számol, ennek mértékét azonban nem árulta el. A szaktárca várakozásai szerint a jegybank az erőteljesen mérséklődő inflációnak megfelelően alakítja a kamatpolitikát. A pénzügyi tárca által kidolgozott és a jegybank által jóváhagyott konvergenciaprogramban a következő három évre rendre 8,5, 7, illetve 6,25 százalékos alapkamat szerepel.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft