Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Járai: idén nem lépünk az euró előszobájába

2004.04.09. 08:59
Ha a gazdasági növekedés nem változik, 22-33 év alatt érjük el az unió átlagát.
A 2004-es költségvetés teljesülése és a jövő évi büdzsé sarokszámai ismeretében lehet csak dönteni az ERM II-csatlakozásról, erre várhatóan 2005 előtt nem kerülhet sor - jelentette ki Járai Zsigmond jegybankelnök a Kopint-Datorg Rt. negyvenedik évfordulóját ünneplő konferencián. Véleménye szerint a céldátum kitűzése elvileg helyes lépés, de az ismételt módosítás bizalomvesztéshez vezet.

Nem kellenek áldozatok

Járai szerint az euró bevezetését megelőző stabilizáció nem követel áldozatot, mivel azt az államháztartási hiány növekedésekor már meghozták. A jegybank célja az árstabilitás biztosítása, ez 3,5 százalékot nem meghaladó infláció jelent. Az euróövezethez való csatlakozás stabilitást, a tranzakciós költségek csökkenését és a reálkamat esését eredményezi, miközben megszűnik az önálló árfolyam-politika, ám Járai szerint a magyar monetáris politika szűk mozgásterének köszönhetően ez nem igazi hátrány.

A kisebb állam, nagyobb gazdasági növekedést engedélyez, ezért szükség van az államháztartás centralizációjára, s a kiadásokat a GDP 44 százaléka, a deficitet három százalék alá kell csökkenteni - mondta Kovács Álmos, a pénzügyi tárca helyettes államtitkára. Kovács szerint Magyarország adósságállománya azért nagyobb a régió országaiban tapasztalhatónál, mert 1990-ben húszmilliárd dollár adóssággal indult.

Fontos kérdés

A magyar gazdaság növekedési ciklusai két-három százalékponttal az EU-szint fölött mozogva követik az uniós gazdaság trendvonalát - mondta Gaál Gyula, a gazdasági tárca politikai államtitkára. Nem mindegy azonban az eltérés mértéke, hiszen három százalékpontos különbség esetén a magyar gazdaság 22, míg két százalékpontos eltérés esetén 33 év alatt zárkózik fel az uniós átlaghoz.

A versenyképesség növeléséhez szükség van az adók csökkentésére, különösen az iparűzési adó "zavarja a képet". Miközben ugyanis a kontinentális Európában a magyarországi a legalacsonyabb társasági adókulcs, az iparűzési adóval magyar kormány megadóztatja a hozzáadott értéket - mondta Gaál.