Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Vonzza a befektetőket Moszkva és Budapest

2003.06.05. 10:22
Az Európában megvalósuló befektetések mérséklődnek ugyan, a térséget mégis vonzónak találó cégek azonban egyre nagyobb vállalkozó kedvet mutatnak - derül ki az Ernst & Young (E&Y) jelentéséből.
Az amerikai könyvelő- és tanácsadó cég szerint befektetési szempontból a legnépszerűbbeknek tartott területek közé kerültek olyan általa egzotikusnak nevezett városok, mint Moszkva és Budapest, amelyek több nyugat-európai régiót maguk mögé utasítottak, és a befektetési projektek toplistáján a hatodik, illetve a kilencedik helyre ugrottak. (Moszkvában 36, Budapesten 28 projekt indult be.)

A térség húsz legnagyobb befektetőjének fele autó- és autóalkatrész-gyártó, miután ezek ismerték fel legkorábban a nyugat-európaihoz képest alacsony előállítási költségekben rejlő lehetőségeket. A keletre fordulás trendje várhatóan az idén is folytatódik, mert a csatlakozás közeledtével az érintett országokban egyre könnyebbé válik a befektetés - különösen igaz ez Lengyelországra.

Túl erős euró

Az eurózóna elriasztotta a befektetőket, hiszen 2000-ben a valutaunió az invesztíciókból 51, míg tavaly már csak 44 százalékkal részesedett. Kétségtelenek a pénzügyi előnyök, de ezeket kioltják a gazdaság növekedése és az euró további erősödése miatti aggodalmak - állapítja meg az E&Y.

Az Európai Unión kívüli európai államokban tavaly a befektetési projektek száma 21 százalékkal ugrott meg. Egész Európa összesen 1895 közvetlen külföldi tőkebefektetéssel (FDA) együtt járó projektet vonzott, ami ugyan 242 ezer új munkahelyet is teremtett, de ez csak kétharmada a 2001-es számnak, vagyis a projektek átlagos mérete zsugorodott.

Noha a jövőre az unióhoz csatlakozó, illetve a többi kelet-európai állam egyre vonzóbb tereppé vált, a Nyugat és Kelet közötti arány azért nem borult fel. A 2004-ben az EU-ba belépő tíz, többségében kelet-közép-európai államba az Európába irányuló FDA-nak csak 15 százaléka érkezett, kevesebb, mint egyedül Nagy-Britanniába. Ugyanakkor az E&Y számításai szerint az egyetlen nyugat-európai ország, ahol az FDA nőtt, Portugália volt.