Géza
-12 °C
-4 °C

Magyarország vonzó célpont marad

2003.10.15. 09:07
A német cégek szerint a térségben Magyarország kínálja a legjobb beruházási klímát, és a következő két évben a régióba áramló német tőkének hazánk lesz a harmadik legkedveltebb célpontja Cseh- és Lengyelország mögött. Érdekes, hogy Szlovákia messze leszakad az élbolytól. Az Ernst & Young több száz német cég körében végzett felmérést.
Az Ernst & Young felmérése szerint a legtöbb német cég a következő két évben is Cseh- és Lengyelországban, illetve Magyarországon tervez beruházásokat. Ezen belül Csehország elsősége továbbra is megmarad, ám a hazánkkal szemben fennálló előny abszolút nagysága - csakúgy, mint Lengyelországé - jócskán csökken.

Ez tehát azt jelenti, hogy a vezető reformországokból keletebbre pártoló német beruházók jellemzően nem hazánkat, hanem Cseh- vagy Lengyelországot hagyják ott. A nyertesek fő célpontja mindenekelőtt Oroszország és a Baltikum lesz, ahol eddig összesen a beruházók 18,5 százaléka volt jelen, ám a következő években már a térségbeli expanziót tervező válaszadók több mint felének vannak ilyen tervei. Szlovákia, Bulgária, Románia és Horvátország lassanként szintén egyre előbbre lép a beruházási célországok ranglistáján.

A több száz vállalatvezető véleményét tükröző anyagból kiderül: a következő években is főként azok a cégek készülnek közép- és kelet-európai jelenlétük erősítésére, amelyek eddig is jelen voltak a régióban. Körükben több mint hatvanszázalékos az expanziót tervezők aránya, ezzel szemben a távolmaradottak közül csupán 12 százalék fontolgatja a megjelenést. A bizonytalan vállalatvezetők aránya is meglehetősen magas, hiszen az összes megkérdezett negyede úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem született döntés a következő két év stratégiai projektjeiről.

Az elmúlt években az egykori szocialista országokban beruházó német vállalatok és a felmérésben részt vevő német cégek 55,8 százaléka jelent meg Csehországban, míg Lengyel- és Magyarországot 48,5, illetve 43,7 százalékuk méltatta figyelemre.

Magyarország: erős nyugati kötődés

Magyarország esetében a könyvvizsgáló és tanácsadó cég elemzése a Délkelet-Európához való közelséget és a gazdasági reformfolyamat korai megkezdését emeli ki. A magyar gazdaság nyugati orientációja még markánsabb, mint a térség többi volt szocialista állama esetében - fogalmaz az anyag. Figyelmeztet ugyanakkor a bérköltségek utóbbi években bekövetkezett emelkedésére és az ország gazdasági fejlettségének egyenetlenségére.

Kedvező tapasztalatok

A német invesztorok döntő többsége elégedett a térségben végrehajtott beruházásai eredményével. A megkérdezettek 44 százaléka számolt be jó tapasztalatokról, további 38 százalék többé-kevésbé jónak minősítette azokat, miközben rossz vagy többé-kevésbé rossz eredményről csupán minden tizedik számolt be. Ha az egyes országok által kínált feltételeket tekintjük, akkor kiderül: a német beruházók Magyarországnak adják a legjobb osztályzatot a térségből. Az átlagosan 5,23-os pontszám mind a cseh, mind a lengyel eredményt megelőzi, és figyelemre méltó, hogy a beruházásoktól mindeddig tartózkodó cégvezetők is hazánkról nyilatkoznak a leginkább elismerően. A térségben jelen lévő, illetve mindeddig távol maradt vállalatok véleménye közötti eltérés egyébként kizárólag Oroszország esetében jelentős: míg a tapasztalatot szerzett cégek a lengyelországihoz közeli feltételekről számoltak be, a kívülállók szemében Oroszország imázsa sokkal rosszabb, mint a közép-európai gazdaságoké. Az Ernst & Young szakemberei a szervezett bűnözésről és a csecsenföldi háborúról szóló híradásokkal magyarázzák az Oroszországról élő rossz képet.

Túlsúlyban a termelői beruházások

Mind a megvalósult, mind a tervezett térségbeli beruházások nagy része a termelőágazatokat érinti. Ez az elemzés szerint azt bizonyítja, hogy a beruházási döntésekben jelentős szerepet játszik a termelési költségek lefaragásának szándéka. A kereskedelmi és szolgáltatói terület szerepe ugyancsak jelentős, és mindössze az ingatlanszektorban vannak kevesebb cégnek tervei, mint ahány eddig megjelent az ágazatban. Az eddig végrehajtott beruházások jellegét illetően a felmérés nagyjából egyenlő arányban talált zöldmezős, valamint meglévő cégek felvásárlását érintő tranzakciókat.

A felmérés arra is rávilágít, hogy a német vállalatok viszonylag kis mértékben aknázzák ki a beruházásokhoz igénybe vehető támogatásokat. Minden harmadik, a térségben már jelen lévő cég vezetője elismerte, hogy nem elég tájékozott a lehetséges forrásokat illetően. Erre azért érdemes odafigyelni, mert az uniós vagy tagállami támogatási formák - amelyek az EU-csatlakozás révén a következő években tovább bővülhetnek - kiaknázásával nőhetne a Kelet-Közép-Európában való beruházás mellett döntő német cégek száma.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft