11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28.
Koreai Köztársaság 2
Ghána 3
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28. ÉLŐ
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Megvették a magyar Enront

2002.03.25. 10:06
A NAPI Gazdaság információi szerint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) befektetési alapja, a Dexia megvette a csődbe ment amerikai Enron magyar cégét, az Enron Energetikai Szolgáltató Rt.-t, melyből az utóbbi időben már csupán a világítástechnikai divízió működött.
A lap értesülései szerint az ügylet már decemberben, napokkal az Enron-csőd bejelentése után létrejött, és az új tulajdonos már akkor a KPMG-re cserélte az Arthur Andersent a könyvvizsgálói poszton.

71 millió eurós keret áll rendelkezésükre

A befektetési alapot, melyet egy Dexia nevű francia-belga bank, valamint négy japán befektető kezel, azért hozták létre, hogy a Közép-Kelet-Európában olyan befektetéseket finanszírozzanak, amelyek csökkentik az energiafelhasználást, illetve a széndioxid-kibocsátást.

Ehhez 71 millió euró áll rendelkezésükre, és ebből a keretből vásárolták meg az Enron Energetikai Szolgáltató Rt.-t is, melynek neve a felvásárlás nyomán EETEK Világítástechnikai Rt.-re változott, fő tulajdonosa pedig az Enron Magyar Development helyett az EETEK Hungary Kft. lett - írja a gazdasági napilap.

A régióban is terjeszkednek

A befektetési alap a magyar önkormányzatok közvilágításának korszerűsítésével és az iparvállalatok energiafelhasználásának racionalizálásában kíván részt venni. Az Enron 68 magyar önkormányzattal kötött - ma is érvényes - szerződést a világítás korszerűsítésére.

Novák Tibor, az EETEK Rt. ügyvezető igazgatója a Napi Gazdaságnak elmondta, hogy kórházaknak és más intézményeknek is szeretnének olyan szolgáltatásokat nyújtani, melyek energiamegtakarítást eredményezhetnek. Ezt a tevékenységet azonban nem elsősorban Magyarországon, hanem külföldön kívánják folytatni, mivel a magyar közvilágítási piac már meglehetősen telített.  • Hírek
  • Bankszámla