Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Idén tíz százalékkal emelkednek a reálbérek

2003.09.29. 09:19
A második félévben a növekedés kissé gyorsul, de éves átlagban csak megközelíti a tavalyit - véli a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legújabb előrejelzése.
Az ipar változatlanul exportorientált pályán halad, az első hét hónapban a kivitel 7,4 százalékkal, a belföldi értékesítés viszont még fél százalékkal sem nőtt. Az új megrendelések növekedése ugyan júliusban az előző két hónap gyors emelkedése után lassult, de így is csaknem 8 százalékkal nagyobb a tavaly júliusinál. Az iparban foglalkoztatottak száma hét hónap alatt 2,3 százalékkal csökkent. A tavalyi nagy visszaesés után bővülni kezdtek a feldolgozóipari beruházások, különösen a gépberuházások. Az építőipar termelése az első hét hónapban jóval elmaradt a tavalyitól, ennek oka főként az állami intézmények forráshiánya.

Gyorsuló infláció

h i r d e t é s
Az infláció a következő hónapokban gyorsul, de éves átlagban kisebb lesz a tavalyinál, és a tervezett adóváltozások ismeretében a jövő évinél is - vélik a kutatók. Az államháztartási hiány gyarapodása lassul, idén az éves deficit legalább a GDP 5,3 százaléka körül valószínű. A külkereskedelmi statisztikában továbbra is kevéssé tükröződik az ipari kivitel gyors növekedése. Az első félévben az export volumene 3, az importé 8 százalékkal bővült. A behozatal - ennek következtében a külkereskedelmi hiány - emelkedését a fogyasztási és a beruházási célú, illetve az energiahordozó-import együttes növekedése magyarázza. A GKI szerint a következő hónapokban a folyó fizetési mérleg romlása folytatódik, év végére a kereskedelmi deficit nagyobb, az idegenforgalmi aktívum pedig kisebb lesz a tavalyinál. Júliusban hosszú szünet után végre jelentős, 400 millió eurós működőtőke áramlott be.

E kedvező tendencia várhatóan folytatódik, az év egészében azonban a nettó külföldi adósság így is nő. A foglalkoztatottak száma a költségvetési szektorban hét hónap alatt 3,6 százalékkal emelkedett, a legalább öt főt foglalkozató vállalkozásoknál viszont kissé csökkent. Ebben az időszakban a költségvetési szektorban mintegy 20, a versenyszektorban 5 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Az év egészében összesen átlagosan 10 százalék körüli reálbér-növekedés várható.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?