Marcell
19 °C
32 °C

Idén tíz százalékkal emelkednek a reálbérek

2003.09.29. 09:19
A második félévben a növekedés kissé gyorsul, de éves átlagban csak megközelíti a tavalyit - véli a GKI Gazdaságkutató Rt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült legújabb előrejelzése.
Az ipar változatlanul exportorientált pályán halad, az első hét hónapban a kivitel 7,4 százalékkal, a belföldi értékesítés viszont még fél százalékkal sem nőtt. Az új megrendelések növekedése ugyan júliusban az előző két hónap gyors emelkedése után lassult, de így is csaknem 8 százalékkal nagyobb a tavaly júliusinál. Az iparban foglalkoztatottak száma hét hónap alatt 2,3 százalékkal csökkent. A tavalyi nagy visszaesés után bővülni kezdtek a feldolgozóipari beruházások, különösen a gépberuházások. Az építőipar termelése az első hét hónapban jóval elmaradt a tavalyitól, ennek oka főként az állami intézmények forráshiánya.

Gyorsuló infláció

h i r d e t é s
Az infláció a következő hónapokban gyorsul, de éves átlagban kisebb lesz a tavalyinál, és a tervezett adóváltozások ismeretében a jövő évinél is - vélik a kutatók. Az államháztartási hiány gyarapodása lassul, idén az éves deficit legalább a GDP 5,3 százaléka körül valószínű. A külkereskedelmi statisztikában továbbra is kevéssé tükröződik az ipari kivitel gyors növekedése. Az első félévben az export volumene 3, az importé 8 százalékkal bővült. A behozatal - ennek következtében a külkereskedelmi hiány - emelkedését a fogyasztási és a beruházási célú, illetve az energiahordozó-import együttes növekedése magyarázza. A GKI szerint a következő hónapokban a folyó fizetési mérleg romlása folytatódik, év végére a kereskedelmi deficit nagyobb, az idegenforgalmi aktívum pedig kisebb lesz a tavalyinál. Júliusban hosszú szünet után végre jelentős, 400 millió eurós működőtőke áramlott be.

E kedvező tendencia várhatóan folytatódik, az év egészében azonban a nettó külföldi adósság így is nő. A foglalkoztatottak száma a költségvetési szektorban hét hónap alatt 3,6 százalékkal emelkedett, a legalább öt főt foglalkozató vállalkozásoknál viszont kissé csökkent. Ebben az időszakban a költségvetési szektorban mintegy 20, a versenyszektorban 5 százalékkal nőttek a reálkeresetek. Az év egészében összesen átlagosan 10 százalék körüli reálbér-növekedés várható.