Ágnes
-1 °C
2 °C

Esküvői pláza Biatorbágyon

2007.06.11. 08:22
Négy-öt éves megtértüléssel számolnak a 4,5 milliárdos beruházással esküvői bevásárlóközpontot építő befektetők, akik a budapesti belváros kis szakboltjainak állítanak konkurenciát.

Az esküvő óriási biznisz és megalapozott siker - vélik a Just Married Center befektetői. A tervek szerint 4,5 milliárd forintos beruházással Biatorbágyon épülő esküvői bevásárló- és rendezvényközpont építése 2008 első negyedében kezdődik. A beruházást 70-80 százalékban banki hitelekből finanszírozza a többségében ázsiai befektetők, kisebb részben Sütő Zoltán, a Griff Gentlemen's Zrt. elnök-vezérigazgatójának a tulajdonában lévő Immogrinvest Kft. - tájékoztatta a Világgazdaságot Juhász Anna, a kifejezetten a létesítmény kivitelezésére alakult cég projekt- és értékesítési igazgatója.

A befektetés optimálisan - az éves 6 milliárd forintos árbevétellel számolva - négy-öt éven belül térül meg. Ehhez természetesen az kell, hogy fel is keressék a központot: a marketingkutatások szerint a válaszadók 80 százaléka azonnal ellátogatna a Just Married Centerbe. Hozzátette: elsősorban a Budapest belvárosában lévő kis üzletekkel szeretnének versenyezni, egyben őket is tekintik legfőbb partnereiknek. A központ 200, összesen 24 000 négyzetméter alapterületű üzletet kínál bérbe, havi 16-28 eurós négyzetméterenkénti alapáron. Ezenkívül öt rendezvényterem, egy minikápolna, valamint a párok számára létesítendő szállodai szobák is a tervek között szerepelnek.

Milliós lagzik

A tervezett center vonzáskörzetében évente körülbelül 22 000 esküvőt rendeznek, átlagosan száz fő körüli vendégsereggel: egy ilyen esküvő 1-5 millió forintba kerül. A befektetők szerint a régió lakosságának egyre nagyobb a fizetőképes kereslete, és az országos átlagértéknél kiemelkedőbb jövedelmi feltételei vannak. Ez kellő garanciát nyújt, s megfelelő látogatottságot biztosít a létesítménynek. A szakma tapasztalata azonban meglehetősen vegyes; van, aki kilátástalannak tartja az esküvőkkel kapcsolatos befektetéseket, van, aki viszont még kellő üzleti lehetőséget lát az ilyen rendezvényekben.

Baboth Andrea, az esküvői ruhák kölcsönzésével és nagykereskedelmével foglalkozó Díva Szalon ügyvezetője szerint az ágazat komoly problémákkal küzd. A piac felhígult: tömegével érkeznek a keletről, Ukrajnából és a Távol-Keletről - az ügyvezető szerint - ízléstelen termékek. Míg a szalonban 400 000 forintnál kezdődnek a menyasszonyi ruhák, addig az említett importáruhoz már 20 000-ért is hozzá lehet jutni. A közel 10 000 szereplőből álló szegmens másik problémája, hogy ha már valaki esküvőre szánta rá magát, nem vásárolja meg a ruhát, inkább kölcsönzi: egy értékes darab bérlése 80 000-től 150 000 forintig terjedhet.

A speciális megrendelésekre is van igény. Közel 25 százalékkal nőtt azon megrendelők száma, akik valamilyen egzotikus helyszínen szeretnének házasságot kötni - hangsúlyozza Salamon Péter, a Délipart Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Ha valaki ilyen élményre vágyik, személyenként már 260 000 forintért egyhetes, esküvői ceremóniával egybekötött nászutat kaphat Cipruson, négycsillagos szállodában. Az ennél különlegesebb helyszíneknek ugyanakkor meg kell fizetni az árát: egy háromhetes jamaicai esküvő akár 2,7 millió forintba is kerülhet.