Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elengedjük Etiópia tartozását

2008.09.30. 11:20
Néhány éve Irak hazánkkal szemben fennállt, 20 milliárd forint körüli adósságát engedtük el, most Etiópiával szemben vagyunk nagyvonalúak.

Az Etióp Demokratikus Szövetségi Köztársaság Magyarországgal szembeni 7,4 millió dolláros adósságát a jövő évi költségvetésben kell leírni - a rendelkezést a 2009. évi költségvetési törvényjavaslat tartalmazza.

Magyarország és Etiópia még 2005-ben megállapodott, hogy a magyar kormány elengedi az etióp fél 7,4 millió dolláros tartozását. A megállapodás úgy szólt, hogy az elengedés fejében Etiópia 743 ezer dollár értékben magyar árukat vásárol. Múlt év decemberében az etióp fél megnyitotta a 743 ezer dolláros elkülönített számlát, és ez év végéig le is vásárolja azt. Ezért vált szükségessé az elengedett követelés lezárása.

Ennek a technikája pedig az lesz, hogy a 2008. év utolsó munkanapján érvényes MNB devizaárfolyamon számolják át a dollárt forintra, majd 2009. január 5-én történik meg a mintegy 1,2 milliárd forintos követelés elengedésének a "lekönyvelése".

Néhány éve Magyarország irak hazánkkal szemben fennállt adósságát is elengedte, akkor az 20 milliárd forint körüli összeget jelentett.