Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A megszorítások már a vendéglőkben vannak

2007.05.03. 08:05
A május elsejével beindult vendéglátó-ipari szezonra készült el a Magyar Vendéglátók Ipartestületének parlamenti beszámolója is. Ez 15-25 százalékos visszaeséssel kalkulál, és összességében sötét képest fest az ágazat helyzetéről. A szervezet áfacsökkentéssel növelné a forgalmat.

A május elsejével beindult vendéglátó-ipari szezonra készült el a Magyar Vendéglátók Ipartestületének parlamenti beszámolója is, amely összességében sötét képest fest az ágazat helyzetéről. Háber Tamás, a szervezet elnöke – maga is gyakorló vendéglátós – a Napi Gazdaságnak elmondta: 15–25 százalékos forgalom-visszaesésről lehet beszélni a megszorító intézkedések hatására. Ez nem meglepő, hiszen a fogyasztók a reálkeresetek csökkenése miatt először azokról a kényelmi vagy lassan inkább luxusszolgáltatásokról mondanak le, amelyek kevésbé befolyásolják életminőségüket – ilyen például az étterembe járás is.

A kajajeggyel boltba mennek

Nagyobb probléma, hogy a fogyasztók már a munkahelyen sem a közétkeztetést választják, inkább az élelmiszerüzletben vásárolnak maguknak ebédet vagy pedig hazulról hozott ételt esznek. A közétkeztetésben 8-10 százalékos forgalom-visszaesésről lehet beszélni, amiben az is szerepet játszik, hogy az állam által támogatott étkezési jegyek az áremelkedések miatt leértékelődtek; a fogyasztók inkább gyűjtögetik a jegyeket és egyszerre költik el őket, főként élelmiszer-áruházakban.

Háber szerint a helyzet komoly: az italok áfájának 25-ről 20 százalékra csökkentése nem befolyásolta a forgalmat – bár az éttermek jövedelmezősége ennek nyomán némileg javult, az ételek áfájának 5 százalékos növelése jelentősen visszafogta a fogyasztást. A gazdasági környezet most különösen égető a szakmának, hiszen a piacnak telítettséggel kell szembenéznie. A rendszerváltás óta négyszeresére növekedett az éttermek és vendéglátóegységek száma, az egy üzletre eső átlagforgalom viszont 40 százalékkal mérséklődött.

Néhány, a hírnevére igen kényes éttermi vezető szerint a piacon erős a fekete- és a szürkegazdaság, ami rontja azoknak az üzletét, akik tisztességesen – vagy inkább tisztességesebben – igyekeznek megélni, ellentétben azokkal, akik kibújnak az adók alól. (Ebből egyébként az ipartestület szerint 26-30 van, vagyis egyértelműen túladóztatott a szektor.) A szakemberek szerint 2007-ben fehéredhet a piac, amit szigorúbb ellenőrzéssel, a törvények hatékonyabb betartatásával lehet felgyorsítani.

Lazítást szeretnének

Az ipartestület szerint ugyanakkor némileg lazítani is kellene a gyeplőn. Fontos lenne például, hogy a vendéglátóhelyek is elfogadhassák az üdülési csekket – ez nagyon jól jönne a szektornak, némileg ellensúlyozná a megszorítások miatt kieső bevételeket. Ezenkívül az ipartestület arra törekszik, hogy a turisztikai és vendéglátó-ipari egységek szolgáltatásai után 10 százalék vagy ahhoz közelítő áfatartalmat számolhassanak fel.

Ugyancsak kedvezményes áfát szeretnének a közétkeztetésben és az átalányadózás lehetőségét a kis- és közepes vállalkozások számára. A lazítások nélkül a vendéglátóiparból sokan válhatnak munkanélkülivé, mert az már most borítékolható, hogy a szektort alaposan földhöz vágja a 2007-es fogyasztáscsökkenés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!