Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A megszorítások már a vendéglőkben vannak

2007.05.03. 08:05
A május elsejével beindult vendéglátó-ipari szezonra készült el a Magyar Vendéglátók Ipartestületének parlamenti beszámolója is. Ez 15-25 százalékos visszaeséssel kalkulál, és összességében sötét képest fest az ágazat helyzetéről. A szervezet áfacsökkentéssel növelné a forgalmat.

A május elsejével beindult vendéglátó-ipari szezonra készült el a Magyar Vendéglátók Ipartestületének parlamenti beszámolója is, amely összességében sötét képest fest az ágazat helyzetéről. Háber Tamás, a szervezet elnöke – maga is gyakorló vendéglátós – a Napi Gazdaságnak elmondta: 15–25 százalékos forgalom-visszaesésről lehet beszélni a megszorító intézkedések hatására. Ez nem meglepő, hiszen a fogyasztók a reálkeresetek csökkenése miatt először azokról a kényelmi vagy lassan inkább luxusszolgáltatásokról mondanak le, amelyek kevésbé befolyásolják életminőségüket – ilyen például az étterembe járás is.

A kajajeggyel boltba mennek

Nagyobb probléma, hogy a fogyasztók már a munkahelyen sem a közétkeztetést választják, inkább az élelmiszerüzletben vásárolnak maguknak ebédet vagy pedig hazulról hozott ételt esznek. A közétkeztetésben 8-10 százalékos forgalom-visszaesésről lehet beszélni, amiben az is szerepet játszik, hogy az állam által támogatott étkezési jegyek az áremelkedések miatt leértékelődtek; a fogyasztók inkább gyűjtögetik a jegyeket és egyszerre költik el őket, főként élelmiszer-áruházakban.

Háber szerint a helyzet komoly: az italok áfájának 25-ről 20 százalékra csökkentése nem befolyásolta a forgalmat – bár az éttermek jövedelmezősége ennek nyomán némileg javult, az ételek áfájának 5 százalékos növelése jelentősen visszafogta a fogyasztást. A gazdasági környezet most különösen égető a szakmának, hiszen a piacnak telítettséggel kell szembenéznie. A rendszerváltás óta négyszeresére növekedett az éttermek és vendéglátóegységek száma, az egy üzletre eső átlagforgalom viszont 40 százalékkal mérséklődött.

Néhány, a hírnevére igen kényes éttermi vezető szerint a piacon erős a fekete- és a szürkegazdaság, ami rontja azoknak az üzletét, akik tisztességesen – vagy inkább tisztességesebben – igyekeznek megélni, ellentétben azokkal, akik kibújnak az adók alól. (Ebből egyébként az ipartestület szerint 26-30 van, vagyis egyértelműen túladóztatott a szektor.) A szakemberek szerint 2007-ben fehéredhet a piac, amit szigorúbb ellenőrzéssel, a törvények hatékonyabb betartatásával lehet felgyorsítani.

Lazítást szeretnének

Az ipartestület szerint ugyanakkor némileg lazítani is kellene a gyeplőn. Fontos lenne például, hogy a vendéglátóhelyek is elfogadhassák az üdülési csekket – ez nagyon jól jönne a szektornak, némileg ellensúlyozná a megszorítások miatt kieső bevételeket. Ezenkívül az ipartestület arra törekszik, hogy a turisztikai és vendéglátó-ipari egységek szolgáltatásai után 10 százalék vagy ahhoz közelítő áfatartalmat számolhassanak fel.

Ugyancsak kedvezményes áfát szeretnének a közétkeztetésben és az átalányadózás lehetőségét a kis- és közepes vállalkozások számára. A lazítások nélkül a vendéglátóiparból sokan válhatnak munkanélkülivé, mert az már most borítékolható, hogy a szektort alaposan földhöz vágja a 2007-es fogyasztáscsökkenés.