Ágnes
-1 °C
2 °C

Egyre távolabb az euró

2006.08.24. 07:28
Tovább nyílt az euró bevezetésének a kormány, illetve a piac és az elemzők által várt időpontja közötti olló, és egyre többen látnak esélyt egy újabb leminősítésre is.

Teljes az egymás melletti elbeszélés euróügyben: míg a kormányzat lebegteti, illetve a mindenkinél korábbi 2011-et kommunikálja, az elemzők, valamint a külföldi szakértők 2014 előtt nem látják reális esélyét a pénzcserének. Bár a konvergenciaprogramban nem szerepel eurócéldátum, a makropálya a 2011-es bevezetést sugallja, s ezt Veres János pénzügyminiszter is alátámasztotta tegnap reggel a Nap-kelte című tévéműsorban.

Reális üzenet

A kormány - az Európai Bizottsággal is egyeztetett - álláspontja szerint az államadóssággal kapcsolatos feltétel az euró bevezetésére nemcsak akkor teljesül, ha az államadósság GDP-arányos mértéke 60 százalék alatt van, hanem akkor is, ha annak mértéke bár magasabb, de aránya csökkenést mutat.

A program szerint ezt először 2009-ben futhatja be Magyarország, azaz legkorábban 2011-ben válthatja a közös fizetőeszköz a forintot. Veres azt is elmondta, hogy a különféle változatok közül „az óvatos, konzervatív prognózist tartalmazót" terjesztette társadalmi vitára a kormány.

A program megfontoltságával a Financial Times (FT) is egyetért, a lap által idézett elemzők úgy vélik, az új számok a korábbiaknál „reálisabb üzenetet jelentenek a Gyurcsány-kormánytól". Néhányan arra is utalnak, hogy a program a lassan csaknem teljességgel elvesztegetett hitelesség visszaszerzéséért indított offenzíva eleme.

Nem lesz közös pénz

Az óvatosság elsősorban a kisebb növekedésben, illetve a magasabb inflációban nyilvánul meg. Az euróbevezetés időpontját illetően azonban gyökeresen eltérő véleményt képvisel az FT - egybevágóan más piaci elemzőkkel -, és illeszkedik azokhoz a szakértői körökben mind markánsabban hangoztatott véleményekhez, amelyek a korábbi 2012/2013-hoz képest is későbbre teszik a pénzcserét.

Az euró bevezetésének legkorábbi időpontja e vélemények szerint 2014 lehet, sőt a KBC Bank elemzői ezt is optimista szcenáriónak ítélik - írja a Dow Jones. Megalapozhatja ezt az a - hazai elemzők által is gyakran felvetett - aggály, hogy 2010 ismét választási év, amire a „felkészülés" jó eséllyel felpuhítja a programban felvázolt makropályát, illetve a hiánycsökkentést.

A Morgan Stanley szerint a puha konvergenciaprogramból fakadó, az euró vártnál későbbi bevezetése nyomán nagyon valószínű az újabb leminősítés, ami ezúttal az eddig kiváró Moody’s-tól érkezhet.