Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Másodrendű EU-tagok leszünk?

2002.01.31. 15:40
Az Európai Unió agrárgazdálkodóinak jutó támogatások feléhez juthatnának hozzá a magyar agrárgazdálkodók az EU-csatlakozást követően az Európai Bizottság alakulófélben lévő álláspontja szerint.
A csökkentett közösségi támogatottsági szint fejében az EU megengedné a hazai, most is működő támogatási rendszer fenntartását. Ez az EU-támogatásokkal kiegészülve adná ki azt, hogy a magyar mezőgazdaság a tizenötök jelenlegi támogatottsági szintjének körülbelül 50 százalékához jutna.

Orbán szerint még lehet alkudozni

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön bírálta az Európai Bizottság javaslatát. - A magyarok számára az a legrosszabb hír, hogy nem fognak egyenlően kezelni bennünket - idézte a kormányfőt az AFP francia hírügynökség.

A hírügynökségnek a miniszterelnök elmondta, a visegrádi országok februári értekezletükön megpróbálnak közös álláspontot kialakítani az ügyben.

A kormány szombaton értékeli az Európai Bizottság javaslatát, de az EU elképzelését csupán kiindulópontnak tartja a további alkuban.

A lengyelek dühösebbek lesznek

Ha az Európai Bizottság mezőgazdasági támogatási javaslata érvényre jut, akkor a kibővített EU-ban bevezetik a kétosztályú rendszert - összegezte véleményét az ajánlatról a The Wall Street Journal Europe.

"Egy logikusabb világban az EU mindenestül sutba vágná a közös mezőgazdasági politikát" - idézi az MTI a konzervatív amerikai lap európai kiadásának vezércikkét. "Ahogy a dolgok állnak, az EU-nak még van esélye arra, hogy nyár előtt módosítsa ezt a bizottsági álláspontot."

A lap szerint főleg Lengyelország fogja nehezen lenyelni ezt a hátrányos megkülönböztetést, és elképesztőnek tartja, hogy az EU képes kockára tenni a bővítés sikerét a legnagyobb tagjelölt országban egy olyan elavult politikáért, amely a mai EU-népesség alig 5 százalékának jó.

Az új tagországok 147 eurót fognak kapni lakosonként a strukturális alapokból, vagyis kevesebbet, mint a náluk gazdagabb görögök és spanyolok kapnak még a bővítés után is. Pénzügyileg rosszabb elbánásban részesítik őket, mint eddig bármely más felvételi csoportot".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!