Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kell siettetni az euró bevezetését

2003.09.05. 12:36
Az EU egyik kulcspozícióban lévő tisztségviselője figyelmeztette az újonnan csatlakozó tagországokat, hogy ne siessék el a közös valuta bevezetését, mert az eurónak és maguknak is ártanának vele.
Caio Koch-Weser, a gazdasági és pénzügyi bizottság új elnöke attól tart, hogy a jövőre csatlakozó tíz ország közül egyesek "túlságosan derűlátó" menetrendet határoztak meg az euró bevezetésére. A tagországok magas rangú pénzügyminisztériumi illetékeseiből álló bizottság a miniszterek tanácsának apparátusához tartozik. Hatásköre többek között annak elbírálására is kiterjed, eleget tesz-e egy adott tagállam az euróövezethez való csatlakozás követelményeinek.

ERM-II

Koch-Wesernek a Financial Times kontinentális kiadásában pénteken ismertetett nyilatkozata szerint a majdani tagállamok egy része már az árfolyam-mechanizmusba (ERM-II) történő belépésének időpontját is túl koraira tette. Az ERM-II-ben való részvétel a valutauniós tagság előfeltétele. Az illetékes utalt az érintett országok tetemes államháztartási hiányára, egyes esetekben a magas munkanélküliségre, valamint arra, hogy most már nehéz olyan bevételekre szert tenniük, mint amilyenek a korábbi privatizációkból folytak be.

Unión belül is nehéz

"Egyesek számára a konvergencia ebben a szakaszban nehezebb, mint az első szakaszban volt" - mondta. Az új tagországoknak bizonyítaniuk kell majd, hogy képesek fenntartani valutájuknak az euróhoz viszonyított árfolyamstabilitását, mielőtt csatlakozhatnának az övezethez. A befogadásukról szóló döntést pedig szigorú gazdasági ismérvek szerint fogják meghozni - tette hozzá. Koch-Weser elismerte, hogy jelenleg az unión belül is súlyos gondokat okoznak az euróövezet tagjai között az államháztartási hiányok növekedése miatt támadt nyílt ellentétek. Leszögezte azonban, hogy az övezet pénzügyi egyensúlyának őrzésére hivatott stabilitási és növekedési paktum előírásait be fogják tartatni.