Dömötör
-1 °C
14 °C

A magyar vállalatok nem félnek Európától

2002.03.27. 09:56
A magyarországi vállalkozások több mint fele optimista az egységes piacon való kilátásait illetően, miközben a vállalatok csaknem ötöde aggódik jövendő piaci helyzete miatt - derül ki egy európai kamarai szövetség (Eurochambres) megbízásából készült felmérésből.
A Eurochambers tíz tagjelölt országban elvégzett felmérése szerint a magyarországi vállalatok nem számítanak nagyobb nehézségekre az egységes piacra való belépés során, 90 százalékuk úgy látja, hogy 2003-2005-re Magyarország felkészült lesz az Európai Unióhoz való csatlakozásra (a vizsgált tíz ország közül ez az eredmény a legjobbak között van).

A többség nem aggódik

A magyarországi vállalatok 12 százaléka gondolja, hogy kiválóak az esélyei az egységes európai piacon (ez a harmadik legmagasabb arány).

További 35 százalékuk szerint bizonyos változtatásokkal és befektetésekkel biztosíthatják a jövőjüket az egységes piacon, újabb 22 százalékuk pedig stratégiai szövetségek megkötésében látja sikere biztosítékát (ez a negyedik legmagasabb érték a listán).

Másfelől a vállalatok hozzávetőleg 13 százaléka aggódik piaci helyzete miatt és 5 százalékuk (hasonló arányt mutat a többi ország is) jövőbeli létezését is veszélyben látja.

Lemaradás a termékminősítés és a környezetvédelem terén

Ami az uniós szabályozással való összhang megteremtését illeti, a válaszadók kétharmada gondolja azt, hogy idén december 31-ig megfelel a követelményeknek.

A közösségi jogszabályoktól leginkább a termékminősítés, a környezetvédelem területén maradnak el a magyarországi vállalkozások.

Nem tudnak beleszólni a csatlakozási tárgyalásokba

Általános megítélés szerint a magyarországi cégeknek nincs befolyása a csatlakozási tárgyalások menetére, többségük ennek ellenére mégis nagyon fontosnak tekinti a lobbizást.

Csupán 7 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy konzultáltak vele a tárgyalási pozíciókról, háromnegyedük pedig úgy, hogy nagyon kevés, illetve csak általános információkkal rendelkezik a tárgyalásokról.