Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Nyáron könnyebb az EU-ban munkát találni

2004.06.14. 08:47
A nyári szezonális munkaerőigény emelkedésével párhuzamosan könyebb munkát találni az EU régebbi tagországaiban elhelyezkedni próbálóknak.
A május elsejei csatlakozás több szempontból átmenetileg inkább megnehezítette, mintsem megkönnyítette az unión belüli munkavállalást. Az ügyintézők bizonytalanok a belépő országok polgárainak foglalkoztatását illetően, mivel több régi tagországban hiányoznak egyes jogszabályok.

Svédországban várhatóan őszre rendeződik a helyzet, de a brit munkavállaláshoz szükséges formanyomtatvány is csak két hete érkezett meg Magyarországra - mondta el lapunknak Baldauf Aladár, a Héra Holding ügyvezető igazgatója. Ennek ellenére a kitartó, kellő nyelvismerettel rendelkező szakember találhat állást külföldön. A Foglalkoztatási Hivatal szerint az Eures internetes adatbázisban 24-25 ezer üres álláshely található. Az adatbázis az uniós országok foglalkoztatási hivatalaihoz beérkező munkaerő-igényléseket teszi hozzáférhetővé a külföldön munkát keresők számára. Az Euresben szereplő állások száma azonban az uniós lehetőségek körülbelül 5 százalékát fedi csak le, vagyis uniószerte közel félmillió üres poszt várja "gazdáját".

Henteseknek egyszerűbb

Hollandiában informatikusból, építőipari szakemberből, fémipari szakmunkásból hiány van, de terjesztési vezetői, call centeres ügyfélkezelői pozícióra is keresnek szakembereket - mondta lapunk kérdésére válaszolva Buda Szabolcs, a Jobpilot Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója. A hentesek, cukrászok, szakácsok, pékek számára pedig Hollandia egyszerűsítette a munkavállalási eljárást. Írországban elsősorban informatikusokat keresnek az újonnan csatlakozott országokból.

Mérnökhiány Németországban

Nagy-Britanniában az egészségügy területén van igény külföldi munkaerőre. A Héra Holding ügyvezetője szerint jelenleg is konkrét álláslehetőségek vannak magyar olaj- és építőipari mérnökök számára, de környezetvédelmi és közlekedési mérnök számára is akad ajánlat. A Jobpilot tapasztalatai szerint Németországban komoly mérnökhiány van, értesüléseik szerint a német cégeknek jelenleg 6 ezer villamosmérnökre lenne szükségük külföldről.

Az idénymunka engedélyezését egyszerűsítik

Az idényjellegű munkákra jelentkezőknek több országban is megkönnyítik a munkavállalást. Hollandiában a mezőgazdaság keresi a legtöbb idénymunkást, másutt pedig a szálloda- és a vendéglátóipar kínál leginkább szezonális munkalehetőséget. Olasz-, Görög-, Spanyolország, sőt Portugália is várja a szakképzett pincéreket, szakácsokat, de a szakképzetlen munkaerő szintén megtalálhatja számításait a nyári hónapokban konyhai kisegítőként vagy mosogatóként.

Portugáliában egyébként az uniós átlagnál kevesebb a diplomás, így mérnöki, pénzügyi és informatikai területen is kevés a szakember. Buda Szabolcs szerint nagy lenne a külföldi munkaerőigény a portugál kereskedelmi és marketinges középvezetői pozíciókban, azonban a régi tagállamok közül itt a legalacsonyabbak az átlagkeresetek, így ezek az álláslehetőségek nem hatnak csábítóan a magyar szakemberek számára.

Tanulni kell

Azok a diplomás fiatalok, akik nem csak ad hoc jelleggel szeretnének az unió területén munkát vállalni, akkor érhetnek el komolyabb sikereket, ha még a munkavállalás előtt tanulmányokat folytatnak az adott országban - véli Fóti Klára, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének tudományos fomunkatársa. A tanulmányok alatt ugyanis értékes infőrmációkat szereznek az ország munkaerőpiacáról.

A KSH szerint a komolyabb migrációs szándékkal rendelkezők valamivel több mint egyhatoda egy-két hónapra, több mint kétharmaduk egy-két évre menne külföldre, és csak egynegyedük maradna tovább, vagy telepedne le az unióban. Szakemberek úgy vélik, másfél év múlva körülbelül 25-40 ezer magyar fog az unió más országaiban dolgozni, vagyis nem kell rettegni a munkaerő tömeges elvándorlásától. Tendencia, hogy az unión belüli hiányszakmák nagy része megegyezik a hazaival. Buda Szabolcs az egészségügy nyugat-európai és hazai munkaerőhiányának párhuzamára hívja fel a figyelmet. A holland pék-, cukrász- és henteshiány, illetve a hazai hipermarketek munkaerő-kereslete között szintén hasonlóság van.