Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Nem okoz árrobbanást az EU-csatlakozás

2003.04.09. 10:58
Az EU-csatlakozás várhatóan nem okoz robbanásszerű változást a fogyasztói árakban: bizonyos termékeknél lassú emelkedés kezdődhet, míg más cikkek ára akár csökkenhet is a nagyobb verseny hatására.
Az iparcikkek külkereskedelme évek óta teljesen liberalizált, már most sincs jelentős különbség az uniós és a magyarországi árak között. E termékeknél a csatlakozás után nem várható árnövekedés, sőt - a nagyobb verseny és a bővülő választék hatására a Külügyminisztérium szakértői szerint - egyes esetekben az árak mérséklődése is elképzelhető.

A szolgáltatások áremelkedésére számítani lehet

A szolgáltatási szektorban ugyanakkor jelentős az eltérés a magyar és a közösségi átlagos árszínvonal között, ami elsősorban a munkabérek közötti különbséggel magyarázható. Ezek a szolgáltatások - mint például a fodrász, szerelő - ugyanakkor helyhez kötöttségük miatt igazán nem versenyeznek egymással az uniós piacon, így azonnali, sokkszerű árváltozás nem várható.

A szolgáltatások árának növekedésre mindazonáltal számítani lehet, de csak a bérkiegyenlítődés arányában, lassú felzárkózási folyamat eredményeként. Mivel ezeket az árakat a helyi fizetőképes kereslet alakítja, a magyarországi szolgáltatások árai nagyjából olyan mértékben közelítenek majd a nyugat-európaiakhoz, ahogy az itteni bérek felzárkóznak az ottani fizetésekhez.

Lassú áremelkedés kezdődik az élelmiszereknél

Az élelmiszerek fogyasztói ára Magyarországon szintén alacsonyabb, mint az uniós tagállamok többségében. A Külügyminisztérium szakértői szerint e téren lassú, akár 10-20 évre elhúzódó felzárkózás várható, ami valószínűleg nem vezet majd teljes árkiegyenlítődéshez.

Az élelmiszerek költségeiben egyre csökkenő hányadot képviselnek az alapanyagárak, a fogyasztói árak jelentős mértékben egyéb költségtényezőktől és keresleti tényezőktől függenek. Mindezek azt mutatják, hogy a következő 10-20 évben várható áremelkedés nem közvetlenül az EU csatlakozás hatására következik be, hanem az általános gazdasági fejlettség növekedésével magyarázható.

A gáz ára nem a csatlakozás miatt emelkedik

A gáz esetében jelenleg a hazai árszint csak a nagyfogyasztóknál éri el az EU-tagállamok átlagát. A kisfogyasztók fogyasztói árai az importárnál alacsonyabbak, ami jelentős áremelési nyomást jelent, de nincs összefüggésben az uniós csatlakozással. A Külügyminisztérium szerint a későbbiekben - már egy reális árszintet feltételezve - a csatlakozás utáni nagy mértékű piaci liberalizáció eredményeként relatív árcsökkenésre, az esetleges világpiaci áremelkedés mérsékeltebb hazai hatására lehet számítani.

A liberalizáció hatására csökkenhet a villamos energia ára

A villamosenergia esetében az ipari fogyasztói áraknál nem áll fenn lényeges ártorzulás, így nincs jelentős különbség a magyarországi és az uniós árszint között. Ennek megfelelően nem várható áremelkedés, sőt a villamos-energia piac megnyitásával a csatlakozás után árcsökkenés is lehetséges, mint történt az a liberalizáció hatására több EU tagállamban.

A lakossági villamosenergia-piac esetében nem várható drámai árnövekedés. Bizonyos árkorrekcióra sor kerülhet, ennek oka azonban nem a csatlakozás, hanem elsősorban a Magyar Villamos Művek veszteségének kompenzálása, a villamosenergia-rendszer működőképességének, modernizációjának biztosítása.