Jolán
2 °C
4 °C

Az EU-tagság nem dobja meg az inflációt

2002.09.20. 09:40
Nem várható, hogy sokkszerű fogyasztói áremelkedéssel jár Magyarország uniós csatlakozása - vélekednek a lapunk által megkérdezett elemzők. Ezzel együtt nem tartják kizártnak, hogy bizonyos termékekért a mostaninál jóval többet kell fizetnünk a csatlakozás után. A szakértők többsége szerint a legjelentősebb drágulás a hatósági, illetve a jövedéki termékek esetében várható, de akad olyan vélemény is, miszerint a szolgáltatások ára átlagon felül emelkedhet.
Feltehetően nem jár sokkszerű fogyasztói árszintemelkedéssel Magyarország EU-csatlakozása - vélekedtek a NAPI Gazdaságnak nyilatkozó makroelemzők. A szakértők szerint bizonyos termékek esetében érezhetően emelkedhet az árszint, de lesznek majd olyan áruk is, amelyek olcsóbbak lesznek a csatlakozás után.

Nem kell élelmiszerár-emelkedéstől tartani

A fogyasztói kosár csaknem negyedét kitevő élelmiszerek esetében nem kell számottevő és általános áremelkedéstől tartani, a csatlakozás önmagában nem indukál élelmiszerár-emelkedést, ilyen igazodási kényszer nincs - áll az Agrárgazdasági Kutató és Informatikai Intézet tanulmányában, amelynek végkövetkeztetésével a hazai elemzők többsége is egyetért.

Az élelmiszerpiac árait elsősorban a helyi keresleti és kínálati viszonyok alakítják, amit az is mutat, hogy az unión belül is jelentős árszintkülönbségeket lehet megfigyelni - mutatott rá Zsoldos István, a CA-IB Értékpapír Rt. közgazdásza. Hasonlóan vélekedik Barcza György, az ING Vagyonkezelő szakértője, aki szerint bizonyos élelmiszerek ára feltehetően még csökken is az EU-tagság elnyerése után.

A szolgáltatásokról megoszlanak a vélemények

A fogyasztói kosárban csaknem 30 százalékos súllyal számításba vett szolgáltatásokkal kapcsolatban már eltérőek a vélemények. A szakértők többsége itt sem számít kiugró áremelkedésre, de Zsoldos szerint e termékcsoport esetében a vártnál magasabb lehet az infláció. Elképzelhető, hogy a szolgáltatók kihasználják a belépés kapcsán adódó újraárazási lehetőséget és jelentősen emelik áraikat.

Barcza szerint ugyan nem zárható ki a szolgáltatások jelentősebb drágulása, ám ezt a magyar munkaerő alacsony mobilitási foka mégis valószínűtlenné teszi, vagyis nem kell nagyobb jövedelmet adni az alkalmazottnak, hogy maradásra bírja a munkaadója.

A ruházkodási és a tartós fogyasztási cikkek ára csökkenhet

Nincs különösebb vita sem a szakértők, sem pedig a politikai élet képviselői körében azzal kapcsolatban, hogy a csatlakozás után drágulnak a dohánytermékek, az áremelkedés mértékét azonban csak találgatják az elemzők. Barcza szerint a jövedéki adó emelése miatt akár duplájára is nőhet a cigaretta ára, Zsoldos azonban úgy véli, hogy az ezzel kapcsolatos tárgyalások még nincsenek végérvényesen lezárva. (Magyarország 2008-ig kér átmeneti mentességet a dohány EU-szintű jövedéki adójának elérésére.)

A szakértők többségének véleménye szerint a ruházkodási, illetve a tartós fogyasztási cikkek ára csökken a csatlakozás után, ugyanis számottevően mérséklődnek majd az importálók adminisztrációs és egyéb költségei.

A hatósági árak alakulása a politikusokon múlik

Nagy talány azonban a regulált árak alakulása. Kovács György, a Budapest Economics közgazdásza szerint ebben a termékkörben erőteljesebb lehet az áralkalmazkodás, de miután e termékek ára az EU-ban is politikai kérdésnek számít, könnyen lehet, hogy elmarad a drágulás. Barcza szerint az EU-csatlakozás piackonformabb gázárszabályozást követel, így e termék ára a következő két évben akár 50 százalékkal is nőhet.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?