Piroska
-1 °C
5 °C

Veszélyben a magyar eurócsatlakozás?

2004.12.22. 13:32
Eredménytelennek bizonyultak az Európai Bizottság értékelése szerint a túlzottan magas magyar költségvetési hiány csökkentése érdekében meghozott intézkedések - foglalt állást szerdai ülésén a testület. Az unió várakozása szerint az idén 0,9 százalékkal lesz a tervezettnél magasabb a hiány, jövőre pedig több mint egy százalékkal, így az euró bevezetéséhez szükséges, 2008-ra tervezett 3 százalék alatti hiány eléréséhez további lépéseket várnak. Szankciókra Magyarországnak nem kell számítania, mivel nem tagja az euróövezetnek. A Pénzügyminisztérium szerint a főbb gazdaságpolitikai célokat sikerült teljesíteni, és továbbra az euró legkésőbb 2010-ben történő bevezetésével számolnak.
Magyarország nem tett eleget az Európai Tanács júliusban elfogadott ajánlásának - állapította meg szerdai ülésén az Európai Bizottság, a testület értékelése szerint a 2005-ös költségvetésben foglalt intézkedések sem biztosítják megfelelő módon az államháztartás hiányának a konvergencia programban rögzített ütemű csökkentését. A testület közleményében emlékeztet: a Tanács július 5-én, arra a tényre alapozva, hogy Magyarországon az államháztartási hiány eléri a 6%-ot, úgy határozott, hogy Magyarországon túlzott hiány áll fenn, és ajánlást bocsátott ki a túlzotthiány-helyzet megszüntetése céljából.

A Tanács Magyarország számára kibocsátott ajánlása szerint a túlzott hiányt többéves keretben kell korrigálni - legkésőbb 2008-ra - összhangban Magyarország 2004. májusi konvergencia programjával. A Stabilitási és Növekedési Paktummal összhangban a Tanács egy négyhónapos határidőt határozott meg - 2004. november 5-ig - a 2005-ös hiánycél elérése érdekében tervezett hatékony intézkedések meghozatalára. Emellett a magyar hatóságoknak azt ajánlották, hogy szükség esetén álljanak készen újabb intézkedések bevezetésére a 2004-es, a GDP 4,6%-át kitevő hiánycél elérése érdekében.

A 2005-ös költségvetés sem jó

A Bizottság értékelése szerint bizonyos mértékű korrekció megvalósult ugyan, de ezek - a GDP 0,2%-át kitevő korrekciós csomag és intézkedések a további túlköltekezés elkerülésére - nem alkalmasak a 2004-es cél elérésére, amelyet a Bizottság őszi előrejelzése szerint 0,9 százalékponttal lépnek túl. Eközben a magyar kormány felfelé, a GDP 4,7%-ára módosította a májusi konvergencia programban és a Tanács korábbi ajánlásban is szereplő 4,1%-os célt.

A Bizottság értékelése szerint a 2005-ös költségvetés sem biztosítja megfelelően a hiány csökkentését. A testület elismeri, hogy a magyar büdzsé újonnan bevezetett, kiadáskorlátozási szabályokat foglal magában, de ezek álláspontja szerint elégtelennek bizonyulhatnak. Ugyanakkor a bizottság szerint kockázatokat rejt magában a költségvetés bevételi oldala, mely elmaradhat a tervezettől. Erre tekintettel a Bizottság őszi előrejelzése 2005-re a GDP 5,2%-át kitevő hiányt vetített elő, amely pedig több mint egyszázalékos elcsúszást jelent az eredeti célhoz viszonyítva.

Nincs büntetés

Magyarországnak szankciókra nem kell számítani a magas államháztartási hiány miatt, mivel az ország nem tagja monetáris uniónak. Ugyanakkor a Bizottság azt javasolja, a Tanács formálisan is mondja ki, Magyarország nem teljesítette az ajánlásban foglaltakat.

A PM szerint a további szigorítás a gazdasági növekedést veszélyeztette volna

A Pénzügyminisztérium közleményben reagált az uniós bírálatra. Eszerint a tárca elemzései azt mutatták, hogy a nyáron készült konvergencia programban megfogalmazott célokat sikerül elérni. Egészségessé vált a gazdaság szerkezete, a gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, lényegesen növekedett a piacok bizalma a kormányzati gazdaságpolitika iránt, és ez tükröződött az állampapírok hozamainak mérséklődésében. Amennyiben a kormány akkor úgy dönt, hogy ragaszkodik az eredeti hiánycél teljesítéséhez és a szeptemberben végrehajtottnál szigorúbb intézkedéseket foganatosít, az már veszélyeztethette volna a gazdasági növekedést. A monetáris feltételek (árfolyam, kamat) igen szigorúak voltak, ilyen körülmények között egy erőteljesebb költségvetési szigorítás ártott volna a gazdaságnak.

A PM továbbra is 2010-es euróbevezetéssel számol

A főbb gazdaságpolitikai célokat sikerült teljesíteni, a gazdaság gyorsan növekszik, szerkezete kedvezően változott, az export és a beruházások váltak a növekedés fő forrásává - állítja a PM. A tárca szerint a programnak megfelelően folytatódik az ország felzárkózása. A kormány azzal számol, hogy a magyar gazdaság 2008-is teljesíti az euro bevezetésének feltételeit, s így a közös valuta legkésőbb 2010-ben be is vezethető.

A minisztérium kiemeli: a gazdasági növekedés a 2003. évi 3 százalékkal szemben az idén várhatóan eléri a 4 százalékot. Megduplázódik, 7,2 százalékról 14 százalékra nő az export dinamika. Hasonlóan gyors ütemű a beruházások felfutása. A bruttó állóeszköz felhalmozás 2003-ban 3 százalékkal, az idén 10 százalékkal bővült. Az idén az első háromnegyed évben különösen gyorsan, 28,4 százalékkal emelkedtek a feldolgozóipari beruházások. A tárca szerint a gazdaságpolitikai kiigazítás 2003-ban és 2004-ben megtörtént, a magyar gazdaság ismét olyan növekedési pályára került, amely hosszútávon fenntartható. Ezt a pályát írja le a konvergencia program december elején elkészült aktualizált változata, amit az Európai Bizottság most nyilvánosságot látott értékelése még nem tudott figyelembe venni.