Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

Még éveket várhatunk az e-útdíjra

2007.02.03. 09:27
Elkészült, de még kormánydöntésre vár az elektronikus útdíjról szóló előterjesztés – értesült a Népszabadság. A tervezet értelmében még évekig érvényben marad a matricás rendszer: a kamionoknak 2009-ben, a személyautóknak 2013-ban vezetnék be az elektronikus díjfizetés lehetőségét.

A hónap végén már megjelenhet a nemzetközi közbeszerzési tender az úthasználattal arányos elektronikus autópályadíj-rendszer kiépítésére – írja a Népszabadság. A lap emlékeztet, a Közlekedésifejlesztési Koordinációs Központ (az egykori UKIG) a tavaly májusi kudarc után másodszor kezd bele az informatikai beruházásba.

A mostani tervek szerint a 2008 végére kiépülő elektronikus rendszerben az akkor meglévő 885 kilométernyi autópályán kellene fizetniük a 12 tonnánál nagyobb kamionoknak. A rendszert 2013-ig bővítenék további 500 kilométernyi, zömében addig megépülő gyorsforgalmi úttal.

A Népszabadság úgy tudja, hogy a tender majdani nyertese öt évig kap jogot, hogy beszedje az elektronikus útdíjat. A rendszer kiépítésének költségei csak a közbeszerzési tender augusztusra tervezett lezárásakor lesz látható. A különböző tervezetek minimum 16-17 milliárd forintos beruházással számolnak, ami azonban csak szerény, 3-9 milliárdos évi állami bevételt eredményezne. A legösszetettebb megoldás ugyanakkor 38-75 milliárd forint közötti költségvetési bevételt eredményezne 2008-2012 között.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?