Árpád
-2 °C
4 °C

Uniós jogba ütközhet az eva

2002.11.29. 08:36
Az Európai Bizottság illetékesei vizsgálják az egyszerűsített vállalkozási adót, miután felmerült, hogy az esetleg közösségi jogot sért. A kérdés nem érinti a csatlakozási tárgyalásokat. Az Index úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztériumban, jelenlegi formájában igen rövid időt jósolnak a törvénynek.
Elképzelhető, hogy közösségi jogba ütközik az Országgyűlés által nemrég elfogadott, és a jövő év elején hatályba lépő egyszerűsített vállalkozási adó - tudta meg az Index. Egész pontosan az ÁFA-ra vonatkozó rész nem stimmelhet. A törvény 15 millió forint éves bevétel alatt "kiváltja" - sok más adófajta mellett - az ÁFA-t is, egy évi 15 százalékos átalányadóra. Egyes értelmezések szerint azonban a vonatkozó uniós irányelv ekkora bevétel mellett ezt már nem teszi lehetővé.

Nevük elhallgatását kérő pénzügyminisztériumi és külügyminisztériumi tisztviselők az Indexnek nyilatkozva ugyanakkor elismerték, hogy megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, vajon valóban nem stimmel-e az eva. "Ilyen törvény nincs az EU-ban, nem tudjuk egyszerűen összehasonlítani, bekezdésről bekezdésre" - mondta egy illetékes. Egy pénzügyminisztériumi forrás szerint azonban a vélekedés általában véve igen borús, és többen úgy gondolják, hogy a törvény jelenlegi formájában nem lesz hosszú életű.

Nem fogunk zajt csapni

A kormány mindazonáltal nem akarja felvetni a kérdést a csatlakozási tárgyalásokon, a mindent eldöntő koppenhágai bővítési csúcstalálkozó előtt két héttel. "Senki nem tudja teljesen pontosan, hogy valóban sért-e közösségi jogot a törvény, ráadásul a gyakorlati tapasztalatok alapján még minden változhat. Ezért úgy gondoljuk, hogy nem érdemes ügyet csinálni belőle. Emiatt a potenciális eltérés miatt nem fogunk zajt csapni" - indokolt egy külügyminisztériumi tisztviselő. A Pénzügyminisztérium azonban éppen eléggé bizonytalan volt ahhoz, hogy megküldje a törvényt Brüsszelnek "bevizsgálásra". Kurucz-Váradi Károly, a PM illetékes főosztályvezetője nemrég azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormány ismertette a jogszabályt a megfelelő uniós szervekkel, de válasz egyelőre nem érkezett. Az Index megkeresésére az Európai Bizottság nem kommentálta az ügyet. "Tudunk róla, de egyelőre semmit nem áll szándékunkban hozzáfűzni" - mondta Jean-Christophe Filori bővítési szóvivő.

Nem késleltetheti a csatlakozást

Elemzők szerint a kérdés semmi esetre sem súlyos: még ha ki is derül az eva-ról, hogy egyes részei nem felelnek meg az uniós jogrendnek, a csatlakozási tárgyalásokat ez aligha fogja megakasztani. A törvényt persze meg kell majd változtatni. Az Európai Unió egyik alapvetése ugyanis, hogy amennyiben ellentét lép fel a közösségi és a nemzeti jog között, úgy minden esetben a közösségi jog élvez elsőbbséget. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tagállami törvényt, illetve annak problémás részét, fel kell függeszteni vagy meg kell változtatni. Elvileg az Európai Bíróság szép összegeket szabhat ki büntetésül az engedetlenkedő tagállamokra, de a gyakorlatban nem olyan súlyos a helyzet: az eljárás lassú, macerás, és ritkán végződik konkrét büntetéssel. Valójában az Európai Unió történetében még csak egyetlenegy alkalommal szabott ki a Bíróság pénzbüntetést egy tagállamra, noha a szabálysértések száma sok ezerre rúg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?