Tekla
8 °C
20 °C

Uniós jogba ütközhet az eva

2002.11.29. 08:36
Az Európai Bizottság illetékesei vizsgálják az egyszerűsített vállalkozási adót, miután felmerült, hogy az esetleg közösségi jogot sért. A kérdés nem érinti a csatlakozási tárgyalásokat. Az Index úgy tudja, hogy a Pénzügyminisztériumban, jelenlegi formájában igen rövid időt jósolnak a törvénynek.
Elképzelhető, hogy közösségi jogba ütközik az Országgyűlés által nemrég elfogadott, és a jövő év elején hatályba lépő egyszerűsített vállalkozási adó - tudta meg az Index. Egész pontosan az ÁFA-ra vonatkozó rész nem stimmelhet. A törvény 15 millió forint éves bevétel alatt "kiváltja" - sok más adófajta mellett - az ÁFA-t is, egy évi 15 százalékos átalányadóra. Egyes értelmezések szerint azonban a vonatkozó uniós irányelv ekkora bevétel mellett ezt már nem teszi lehetővé.

Nevük elhallgatását kérő pénzügyminisztériumi és külügyminisztériumi tisztviselők az Indexnek nyilatkozva ugyanakkor elismerték, hogy megoszlanak a vélemények azzal kapcsolatban, vajon valóban nem stimmel-e az eva. "Ilyen törvény nincs az EU-ban, nem tudjuk egyszerűen összehasonlítani, bekezdésről bekezdésre" - mondta egy illetékes. Egy pénzügyminisztériumi forrás szerint azonban a vélekedés általában véve igen borús, és többen úgy gondolják, hogy a törvény jelenlegi formájában nem lesz hosszú életű.

Nem fogunk zajt csapni

A kormány mindazonáltal nem akarja felvetni a kérdést a csatlakozási tárgyalásokon, a mindent eldöntő koppenhágai bővítési csúcstalálkozó előtt két héttel. "Senki nem tudja teljesen pontosan, hogy valóban sért-e közösségi jogot a törvény, ráadásul a gyakorlati tapasztalatok alapján még minden változhat. Ezért úgy gondoljuk, hogy nem érdemes ügyet csinálni belőle. Emiatt a potenciális eltérés miatt nem fogunk zajt csapni" - indokolt egy külügyminisztériumi tisztviselő. A Pénzügyminisztérium azonban éppen eléggé bizonytalan volt ahhoz, hogy megküldje a törvényt Brüsszelnek "bevizsgálásra". Kurucz-Váradi Károly, a PM illetékes főosztályvezetője nemrég azt nyilatkozta a Napi Gazdaságnak, hogy a kormány ismertette a jogszabályt a megfelelő uniós szervekkel, de válasz egyelőre nem érkezett. Az Index megkeresésére az Európai Bizottság nem kommentálta az ügyet. "Tudunk róla, de egyelőre semmit nem áll szándékunkban hozzáfűzni" - mondta Jean-Christophe Filori bővítési szóvivő.

Nem késleltetheti a csatlakozást

Elemzők szerint a kérdés semmi esetre sem súlyos: még ha ki is derül az eva-ról, hogy egyes részei nem felelnek meg az uniós jogrendnek, a csatlakozási tárgyalásokat ez aligha fogja megakasztani. A törvényt persze meg kell majd változtatni. Az Európai Unió egyik alapvetése ugyanis, hogy amennyiben ellentét lép fel a közösségi és a nemzeti jog között, úgy minden esetben a közösségi jog élvez elsőbbséget. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tagállami törvényt, illetve annak problémás részét, fel kell függeszteni vagy meg kell változtatni. Elvileg az Európai Bíróság szép összegeket szabhat ki büntetésül az engedetlenkedő tagállamokra, de a gyakorlatban nem olyan súlyos a helyzet: az eljárás lassú, macerás, és ritkán végződik konkrét büntetéssel. Valójában az Európai Unió történetében még csak egyetlenegy alkalommal szabott ki a Bíróság pénzbüntetést egy tagállamra, noha a szabálysértések száma sok ezerre rúg.