Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Az EU szerint rossz ötlet az internetadó

2008.05.01. 13:37
Noha elismeri, hogy az internet kulturális célú megadóztatása tagállami hatáskörbe tartozik, az Európai Bizottság mégis sajnálkozással fogadna minden olyan jogszabályt, ami lelassítaná a szélessávú internet elterjedését Magyarországon - nyilatkozták bizottsági források a Bruxinfónak.

Az internet használatának megadóztatása a jelenlegi uniós növekedési és munkahely-teremtési célok ellen hatna - kommentálták bizottsági illetékesek a lapnak a magyar kormánynak azt a kezdeményezését, amely a kulturális járulékot törvényileg kiterjesztené az internetes szolgáltatásokra és a hálózatfejlesztésre, amit idehaza az internetadó bevezetésének terveként ismert.

Ráadásul, ha valóban a kultúra támogatása a cél, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az internet önmagában is a kulturális termékek és szolgáltatások egyik fontos hordozója - húzzák alá az Európai Bizottság információs technológiai főigazgatóságánál, külön is emlékeztetve arra, hogy az i2010 elnevezésű stratégia a digitális szakadék leküzdését szorgalmazza, és egy internetre kivetett adó bizonyosan nem segítene ebben. Az utolsó rendelkezésre álló statisztikák szerint a magyar háztartások 38 százalékának van hozzáférése a világhálóhoz, ami messze elmarad az Európai Unió 54 százalékos átlagától. Magyarország ezzel a mutatóval a 23-ik helyen áll a 27-tagú EU-ban.

Brüsszel arra is felhívja a magyar hatóságok figyelmét, hogy a fogyasztók már jelenleg is fizetnek forgalmi adót az internetes szolgáltatásokra. Fennáll a veszélye, hogy egy, valamennyi internetes szolgáltatásra alkalmazandó adó tovább növeli ezeknek a szolgáltatásoknak a költségeit, és ezt a terhet áthárítják a fogyasztókra - figyelmeztetnek a Bizottságnál.

Felkészülés a visszavonulásra

Az egyre erősebb szakmai tiltakozás láttán most már a politika is mintha a meghátrálást választaná az internetadó ügyében. Nemrég számoltunk be róla, hogy nemcsak az ellenzéki pártok utasítják el az elképzelés megvalósítását, hanem nem egészen egy hete az MSZP választmánya is az internetadó bevezetése ellen foglalt állást.

A franciák kacérkodnak a gondolattal

A Bizottságnak egyébként tudomása van arról, hogy Franciaországban jelenleg vita folyik egy, az internetes szolgáltatók és a műsorszolgáltatók által fizetendő adó bevezetéséről, aminek bevételeiből a köztelevíziót támogatnák.

Ezek után furán venné ki magát, ha a szocialista frakció a parlamenti tárgyalás további szakaszában mégis kitartana a költségvetésnek évente sok száz, esetleg egymilliárd forint pluszbevétellel járó - és más lépésekkel kibővítve összesen 2-2,5 milliárdos többletbevételt, azaz a járulékfizető érintetteknek ekkora pluszterhet jelentő -internetadó mellett, mivel egyrészt a választmányi ülésen sok szocialista képviselő is az internetadó halála mellett tette le a garast, másrészt pedig a választmányi álláspont semmibe vétele a frakció részéről visszás helyzetet eredményezne.

A jövő héten egyébként a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságában tárgyalnak a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról. Rá következő héten az Országgyűlés a részletes vitát folytatná le, újabb egy hét múlva pedig a módosítókról szavaznának a honatyák. Lényegében ott dőlnek el a fontos kérdések.