Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Közbeszerzések segítenek bejutni az EU-piacra

2003.08.14. 08:50
Már eddig is több magyar nyertese volt az EU közbeszerzési pályázatainak. Jövő májustól várhatóan újabb vállalkozói csoportok vehetnek részt az unió közbeszerzéseiben. Az építőknek és egyes szolgáltatóknak azonban még várniuk kell. Az uniós csatlakozás a magyar közbeszerzés rendszerét is megváltoztatja.
Több magyar nyertese is volt már az EU-országok közbeszerzési pályázatainak - közölte Kerekes Pál, az uniós pályázatokat kezelő Bau-Dok Alapítvány alapítója. Jövőre további növekedés várható, mivel a vámok lebontása és az akadálymentes áruszállítás a magyarországi cégek számára valódi versenypozíciót hoz. Az építési és szolgáltatási közbeszerzési szerződések teljesítését azonban a tagállamok egy részénél még akadályozzák a helyszíni munkavégzést gátló törvények.

Speciális termékekkel könnyebb lesz

Jövő májustól várhatóan háromféle magyar vállalkozó jelenik meg az EU közbeszerzési piacán. Egyrészt azok, akik valamilyen speciális termék gyártásával már rendszeres szereplői a magyar közbeszerzéseknek (egyenruha-tartozék készítés, sportruhakészítés, hulladékgyűjtés, polcrendszerkészítés). Másrészt azok, akik olyan terméket gyártanak, amelyet a tagállamok közbeszerzési piaca igényel (kórházi ruhák, köztéri bútorok, szemétgyűjtők). Harmadrészt olyan szolgáltató vállalkozások, amelyek a munkavállalás korlátozása miatt csak 2004 májusától tudnak az unióban tevékenykedni (betegápolás, hulladékkezelés, takarítás, őrző-védő és szoftverfejlesztő cégek).

A hazai közbeszerzés rendszere megváltozik

A tagság Magyarország közbeszerzési ajánlatkérői számára is gyökeres változást jelent, mivel kötelesek lesznek a megfelelő közösségi értékhatár feletti ajánlatkérésüket - meghívásos-tárgyalásos eljárás esetén részvételi felhívásukat - a közösség hivatalos lapjában közzétenni. Ezen közösségi értékhatárokat, a meghirdetés kötelezettségét és módját a jelenleg egyeztetés alatt álló új magyar közbeszerzési törvény tartalmazza.

A tervezet szerint a hatálybalépés időpontja 2004. május 1. (az EU-forrásokat felhasználó beszerzések esetében 2004. január 1.). Az új törvény nyomán új jogintézmények is születnek: a békéltetés és az ajánlatkérő rendszerének tanúsítása. A jogszabály alapján jelenik majd meg a közbeszerzési szakértők névjegyzéke is, e kör tagjait az ajánlatkérők kötelesek lesznek bevonni a közösségi értékhatárt meghaladó közbeszerzések lebonyolításába.