Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Több országba mehetünk dolgozni

2006.04.28. 15:23
Május elsejével újabb három ország nyitja meg korlátozás nélkül az új tagállamok előtt munkaerőpiacát. A teljes liberalizálást sürgető Brüsszel elégedett az eredményekkel, a korlátozást fenntartó országok is enyhítenek a szabályaikon.
Dánia és Görögország értesítését még várja az Európai Bizottság arról, hogyan döntöttek: meghosszabbítják-e a kelet- és közép-európai tagok munkavállalóival szembeni korlátozásokat - közölte a testület pénteken, a határidő lejárta előtti utolsó munkanapon.

Ha egy ország vasárnapig nem értesíti Brüsszelt a hosszabbításról, a korlátok május elsejétől automatikusan megszűnnek. Az akadályok legfeljebb 2009. áprilisig hosszabbíthatók meg, utána - legfeljebb még két évig - már csak abban az esetben, ha bizonyított, hogy feloldásuk súlyos zavarokat okozna egy-egy ország munkapiacán. Minden tagországnak kizárólagos joga dönteni a hosszabbításról, de az unió "kormánya" és az Európai Parlament határozottan arra biztatta a tagokat, hogy számolják fel a korlátozásokat.

Több helyen, könnyebben dolgozhat a magyar

Nagy-Britannia, Írország és Svédország már a csatlakozás óta korlátozás nélkül engedi területére az új tagállamok alkalmazottait, Spanyolország, Portugália és Finnország most csatlakozik hozzájuk. Franciaország, Olaszország, Belgium és Luxemburg fenntart bizonyos korlátozásokat, de összességében enyhíti az akadályokat. Németország és Ausztria nem változtat a jelenlegi korlátozásokon, és ez utóbbi két csoport egyikébe tartozik minden bizonnyal Dánia is. Görögország álláspontja egyelőre nem ismert, derül ki a bizottság összefoglalójából.

Változó korlátok

A bizottság országonkénti bontásban közzétett emlékeztetőjéből kiderül, hogy Ausztria és Németország a munkavállalási engedélyek rendszerét alkalmazza továbbra is, és a határokon átnyúló szolgáltatások terén is fenntartja korlátozásait. Dánia egy parlamenti döntés értelmében valószínűleg három évig fenntartja a teljes idejű állásoknál alkalmazott engedélyrendszerét, de a kvótákat eközben felszámolja, és munkaerőpiacát fokozatosan rugalmasabbá és nyitottabbá teszi.

Belgium egyes ágazatokban - például az ápolónők, a tűzoltók, szakmunkások, könyvelők, mérnökök tekintetében - enyhíti az eljárást. Franciaország azt jelezte, hogy fokozatosan feloldja a korlátozásokat, de ennek mikéntjéről még konzultál a szociális partnerekkel. Luxemburg egyelőre a mezőgazdaság és a vendéglátóipar terén enyhíti az eljárást, és már jövőre áttekinti újra a kérdést. Olaszország fenntartja a restrikciókat, de 170 ezerrel emeli az új EU-tagok munkavállalóinak létszámára vonatkozó kvótát. Hollandiában a kormány a jövő év elejétől enyhíteni szeretné a korlátozásokat, de a parlament ellenkezése miatt egyelőre hivatalosan annak fenntartását jelezte, illetve a rendszer felülvizsgálatát még ez év végén.

Brüsszel elégedett

A brüsszeli bizottság pénteki sajtótájékoztatóján Vladimír Spidla foglalkoztatási biztos szóvivője, Katharina von Schnurbein elmondta, a testület összességében elégedett a tagországok magatartásával, hiszen még néhány hónapja sem várt volna ennyi fejleményt. Megismételte, hogy a korlátozásokat fenntartó országok is bármikor dönthetnek a feloldásról vagy enyhítésről, ehhez nem szükséges megvárni a három év múlva eljövő újabb határidőt (bár a testületet ez esetben is illik értesíteni).