2024. július 14. 21:00
Spanyolország
Anglia

Idén tényleg megjönnek az ezermilliárdok?

2009.01.14. 12:40
A gazdasági operatív program héten társadalmi vitára bocsátott pályázatai mentőövet jelenthetnek a magyar gazdaság szereplőinek – vélekedik a Magyar Pályázatkészítő Iroda. Örülnek, hogy az új projektekben figyelembe vették az ő szempontjaikat is. Az új kiírások várhatóan megkönnyítik a banki hitelfelvételeket és kevesebb elvárást fogalmaznak meg a pályázókkal szemben.

Enyhíthetik a gazdasági válság és a recesszió kis- és középvállalkozásokat sújtó hatásait a GOP új programjai, Magyarországot pedig újra kedvező befektetési célpontként jeleníthetik meg – közölte Essősy Zsombor, a Magyar Pályázatkészítő Iroda Zrt. (Mapi) vezérigazgatója a most társadalmi vitára bocsátott programokról. A pályázatkészítő cég – noha már tavaly is érkeztek az országba uniós támogatások – 2009-től vár érdemi változásokat.

"Valódi áttörésre számíthatunk, hiszen a tervezett pályázati kiírások rengeteg újdonságot, kedvezményt tartalmaznak" – fogalmazott közleményében Esőssy, aki örömtelinek nevezte, hogy a tervezetek tartalmaznak a pályázatkészítők által javasolt változtatásokat is. Az új projektek egyik legnagyobb előnyének azt mondta, hogy a döntéshozók felismerték: a magyar gazdaságot csakis tudatos, összefogott konstrukcióval, rugalmas megközelítéssel lehet fellendíteni.

A tervezett pályázati kiírások legfontosabb újdonsága, hogy nagyvállalatok már nemcsak az elmaradott térségekben tudnak fejlesztéseikhez forrást szerezni. „A nagyvállalatok talpon maradása elengedhetetlen a kkv-k fennmaradásához, hiszen a kis- és középvállalatok jelentős része nagyvállalatok beszállítója ” – mondta a vezérigazgató.

A Mapi szerint a tervezett pályázatok révén megnő a támogatások intenzitása és módosulnak a vállalási feltételek is. Tavaly a cégek jelentős része nem tudta vállalni a szigorú feltételeket a kiszámíthatatlan gazdasági környezetben. A mostani kiírás kevesebb vállalásra kötelezi a pályázó társaságokat, akik választhatnak például létszámhoz vagy árbevételhez kapcsolódó vállalás között. Sőt – egy pályázat kivételével – most már nem kell megvárni a formai befogadást sem, hanem a pályázati dokumentáció postára adását követően el lehet kezdeni a beruházást.

A jelenleg óvatos banki hitelezési politika megváltoztatását is várja a Mapi az pályázatoktól, mondván: a pályázók akár 40 százalékos előleget is kaphatnak, így a banki hitel-kihelyezési hajlandóság – a biztos támogatás és így a mérséklődő kockázat miatt – nagy mértékben javulhat.