Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Még távolabb az eurótól

2005.10.17. 15:35
A miniszterelnök azt állítja, nem gondolták meg magukat, amikor egy háttéralku után úgy döntöttek, a 2010-es euró bevezetését támogatják. A Fidesz egyetért a céllal, de kiványcsi a megvalósítására. Az ING elemzője szerint azonban távolabb kerültünk az eurótól a paktummal.
A hétvégén született megegyezés arról, hogy mindent el kell követni az euró 2010-es bevezetésért, közölte a Világgazdaság és az Index munkatársának nyilatkozva hétfőn a parlamentben Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök arra a felvetésre, mit jelent az, hogy olyan programot dolgoznak ki, amivel tartható lesz a pálya, úgy reagált: hát tudjuk az euró bevezetésének feltételeit, ez nyilvános. "Ezek közül nekünk a legtöbb gondunk, bajunk a költségvetéssel van baj, mert szeretünk sokat költeni. visszalépünk 1,4-el az idei és a következő év között" - fogalmazott. Ebből az következik, hogy ezt az ütemet kell tartani az elkövetkezendő két évben.

Eddig azt állította, hogy meg kell vizsgálni, az euró 2010-es bevezetésének lehetőségét - válaszolta Gyurcsány arra a kérdésre, hogy mindez hogyan áll összhangba eddigi nyilatkozataival. Mint mondta, ezt megvizsgálták, miután kiderült, hogy az autópályapénzeket másképp kell elszámolni, ez jelentősen befolyásolta az idei évet. "Nem lehet azt mondani gondolkodás nélkül, hogy ha törik, ha szakad: 2010" - állította, hozzátéve, hogy rengeteg gazdasági szakemberrel és társadalomtudóssal folytatott beszélgetés eredménye a hétvégi döntés.

A Fidesz kíváncsi

A Fidesz egyetért azzal a céllal, hogy 2010-ben vezesse be hazánk az eurót, ehhez azonban 1300 milliárd forintos megszorításra lesz szükség 2008-ig - nyilatkozta Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, a Fidesz alelnöke. Ez az 1300 milliárdos megtakarítási kötelezettség nagyjából megegyezik azzal az évi 300 milliárdos összeggel, amelyről Gyurcsány Ferenc az elmúlt héten beszélt a parlamentben. A Fidesz ezért most kíváncsi arra, hogy a kormány új költségvetési törvényjavaslatot nyújt-e be, vagy ha nem, hogyan vonják el jövő évi 300 milliárdot.

Az ellenzéki párt emellett arra is kíváncsi, Gyurcsány Ferenc mikor beszélt komolyan: most, amikor bejelentette, hogy a kabinet tartja magát a 2010-es dátumhoz, vagy egy héttel ezelőtt, amikor azt mondta, hogy az évi 300 milliárdos elvonásnak olyan társadalmi hátrányai lennének, hogy meg kell fontolni az euró 2010-es bevezetését.

Burány Sándor, az MSZP frakcióvezető-helyettese, a PM korábbi politikai államtitkára Varga Mihály szavaira úgy reagált: korai még arról beszélni, hogy a következő években mekkora kiadáscsökkentés kell, hiszen nem tudni, mennyivel növekszik a magyar gazdaság 2007-2008-ban, és azt sem, hogyan alakul a világgazdasági helyzet.

Egyre távolabb

Az MSZP biztosítékot kapott arra, hogy a 2010-es céldátum megtartása nem jár együtt kiadáscsökkentéssel - vázolta a megállapodás lényegét a Napi Online-nak az ING Bank elemzője. Mindez azt jelenti, hogy vagy marad az eredeti céldátum, és ahhoz adóemelés társul, vagy marad az SZDSZ adócsökkentési programja, és akkor elbúcsúzhatunk a 2010-es időponttól - tette hozzá Barcza György.

A kétpárti megállapodás a 2006-os költségvetésre vonatkozik, így a 2007-es és 2008-as években még lehetőség nyílhat arra, hogy a pénzügyminiszter múlt heti megfogalmazása szerint költségvetési konszolidációra kerüljön sor, nagyrészt kiadácsökkentő lépések, részben pedig bevételnövelő intézkedések révén. A kormányfő mai bejelentésének önmagában nincs sok piaci hatása, a forint nem Gyurcsány szavai nyomán kezdett erősödni. Globális hatásról van szó, a jelek szerint véget ért a múlt hetet jellemző eladási hullám, elindult visszafelé a tőke.

A szakember kiemelte: a ma bejelentett megállapodás az igazán fontos kérdésben, az euróbevezetéshez szükséges jövő évi költségvetési számok terén nem hozott változást, sőt, inkább távolabbá teszi a közös európai deviza átvételét. A paktum bebetonozza ugyanis a kiadási oldalt, a költségvetésnek azt a "lábát", ahol az euróbevezetés felé lépni kellene. A bevételnöveléssel való hiánycsökkentés közgazdaságilag sem szerencsés, de politikailag is ennek a megoldásnak van a legkisebb esélye, tekintettel az SZDSZ adócsökkentési programjára - tette hozzá az ING elemzője.