Konstantin
12 °C
25 °C

Új informatikai EU-pályázatok jönnek

2008.03.20. 08:37
Március 31-én hirdetik meg az idei első informatikai kiírásokat a Gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) és a Közép-Magyarország operatív program (KMOP) keretében, s ezekre 2008. május 5-től várják a pályázatokat. A küszöbönálló négy új felhívásnál összesen csaknem hatmilliárd forint támogatásra lehet majd pályázni és együttesen 600-700 nyertes várható.

Az e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztését (kódjel: GOP 2.2.3, KMOP 1.2.7), valamint a vállalati folyamatmenedzsment támogatását (kódjel: GOP 2.2.1, KMOP 1.2.) szolgáló kiírásoknál egyaránt alapvető célkitűzés a kkv-szektor jövedelemtermelő képességének erősítése az információs és kommunikációs technológiai megoldások hatékony alkalmazása révén.

A tavalyi hasonló kiírások közül e-kereskedelem és egyéb e-szolgáltatások fejlesztésére 415 pályázatot adtak be, s ezek közül eddig 27 projekt részesült támogatásban. Vállalati folyamatmenedzsment támogatására 384 jelentkezést regisztráltak, és eddig 80 projektgazda kapott pozitív választ. A pályázatokat kezelő Mag - Magyar Gazdaságfejlesztési Központ - szerint várhatóan áprilisban valamennyi támogatási döntés megszületik, és a két kiírásra tavaly rendelkezésre bocsátott összesen 4,3 milliárd forintos keretet mind szétosztják a nyertesek között.

Miközben a döntések még javában zajlanak, a múlt héten már a 2007-2013-as uniós kohéziós időszak első informatikai szerződéseit is aláírtuk a kedvezményezettekkel, ez jelentős gyorsulást jelent a korábbi időszak hasonló folyamataihoz képes - tájékoztatta a Világgazdaságot Ormosy Gábor, a Mag Zrt. vezérigazgatója. Az idén is 3-20 (a Közép-Magyarország régióban 2-16) millió forint támogatást igényelhetnek a pályázók. A támogatási arány a konvergenciarégiókban 50, Közép-Magyarországon pedig 35 százalékos lehet. Fontos újdonság a hamarosan megjelenő pályázatokban, hogy az árajánlatokra nézve a referenciának tartott árakat is tartalmazó ún. súlymátrix nyilvános lesz.