Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

30 milliárdnyi uniós pénz elveszhet

2008.04.21. 07:37
Március végén lejárt a 2004-2006 között megítélt gazdaságfejlesztési támogatásokkal létrejövő beruházások megvalósítási és elszámolási határideje, azonban a pályázók egy része elmulasztotta a beszámolók és a költségeket igazoló számlák benyújtását a közreműködő szervezetnek, a Mag Zrt.-nek. Ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 30 milliárd forint értékű, a GVOP (gazdaságfejlesztési operatív program) pályázatain elnyert támogatást nem hívtak le a pályázók.

Egyelőre nem tudjuk, miért nem teljesítették az elszámolásokat a kedvezményezettek - mondta Ormos Gábor, a Mag Zrt. vezérigazgatója. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ezért lehetővé tette, hogy július 31-ig még beadhatóak legyenek a dokumentumok és így lehívható legyen a már megítélt támogatás - persze csak elfogadható egyéni indoklás esetén.

A kérelemnek tartalmaznia kell, miért nem sikerült a támogatott projekteket a határidőig megvalósítani, illetve miért nem érkeztek meg addig az elszámoláshoz a számlák. Továbbá arra is ki kell térni, hogy mikorra tudja a kedvezményezett teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A kérelmeket egyedileg bírálja el a közreműködő szervezet az indoklás, a kért fizikai befejezési és az elszámolási határidő függvényében.

Amennyiben a támogatás teljes összegét nem sikerül lehívniuk, a kedvezményezetteknek számolniuk kell azzal, hogy módosítják vagy felbontják támogatási szerződésüket. Ekkor pedig már a korábban kifizetett támogatásokat vissza kell fizetniük - mondja Ormos.

Az elfogadott határidő-módosítás esetén a kedvezményezettnek legkésőbb július végéig teljesítenie kell a pályázatban vállalt célokat, és valamennyi, a projekt teljesítéséről szóló számlát postáznia kell. A július végi határidő után már nincs mód a támogatások teljes összegének lehívására. A beérkezett beszámolók és számlák alapján egyébként a megítélt és szerződésben lekötött támogatások 80 százalékát tudták eddig biztosítani a pályázóknak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?