Friderika
13 °C
29 °C

30 milliárdnyi uniós pénz elveszhet

2008.04.21. 07:37
Március végén lejárt a 2004-2006 között megítélt gazdaságfejlesztési támogatásokkal létrejövő beruházások megvalósítási és elszámolási határideje, azonban a pályázók egy része elmulasztotta a beszámolók és a költségeket igazoló számlák benyújtását a közreműködő szervezetnek, a Mag Zrt.-nek. Ez pedig azt jelenti, hogy mintegy 30 milliárd forint értékű, a GVOP (gazdaságfejlesztési operatív program) pályázatain elnyert támogatást nem hívtak le a pályázók.

Egyelőre nem tudjuk, miért nem teljesítették az elszámolásokat a kedvezményezettek - mondta Ormos Gábor, a Mag Zrt. vezérigazgatója. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ezért lehetővé tette, hogy július 31-ig még beadhatóak legyenek a dokumentumok és így lehívható legyen a már megítélt támogatás - persze csak elfogadható egyéni indoklás esetén.

A kérelemnek tartalmaznia kell, miért nem sikerült a támogatott projekteket a határidőig megvalósítani, illetve miért nem érkeztek meg addig az elszámoláshoz a számlák. Továbbá arra is ki kell térni, hogy mikorra tudja a kedvezményezett teljesíteni a szerződésben vállalt kötelezettségeit. A kérelmeket egyedileg bírálja el a közreműködő szervezet az indoklás, a kért fizikai befejezési és az elszámolási határidő függvényében.

Amennyiben a támogatás teljes összegét nem sikerül lehívniuk, a kedvezményezetteknek számolniuk kell azzal, hogy módosítják vagy felbontják támogatási szerződésüket. Ekkor pedig már a korábban kifizetett támogatásokat vissza kell fizetniük - mondja Ormos.

Az elfogadott határidő-módosítás esetén a kedvezményezettnek legkésőbb július végéig teljesítenie kell a pályázatban vállalt célokat, és valamennyi, a projekt teljesítéséről szóló számlát postáznia kell. A július végi határidő után már nincs mód a támogatások teljes összegének lehívására. A beérkezett beszámolók és számlák alapján egyébként a megítélt és szerződésben lekötött támogatások 80 százalékát tudták eddig biztosítani a pályázóknak.