Eszter, Eliza
EUR 381,00 Ft
USD 355,19 Ft
14 °C
24 °C

Medgyessy: 2008-tól jön az euró

2003.07.16. 16:08
Hazánk előreláthatólag 2008-ban csatlakozik az euróövezethez, jelentette be Medgyessy Péter a kabinet ülése után. Ez azt jelenti, hogy a forint bevezetése után 62 évvel szűnik meg. A kormány döntött arról is, hogy jövő évtől megszűnik a nullaszázalékos áfakulcs, a legalacsonyabb áfa-tartalom öt százalék lesz. A középső sávot 12-ről 15-re emelik, a felső 25-ről 23-ra csökken.
Medgyessy Péter miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy Magyarország 2008. január 1-től kívánja fizetőeszközként bevezetni az eurót. Az eurózónához történő csatlakozást megelőzően legalább két évig, a kormányfő közlése szerint már jövő májustól az ERM-II árfolyamrendszerben kell mozognia a forintnak, amely - ha megvalósulnak a kormányzati tervek - 62 évvel 1946-os bevezetés után szűnik meg.

Az euró gazdasági fellendülést hoz

A miniszterelnök aláhúzta, az euró bevezetése nemzeti ügy, minden magyar közös ügye. A magyar euró bevezetése új munkahelyeket, alacsony inflációt, gazdasági növekedést eredményez, feltételezi az átváltási költségek megszűnését, a beruházások növekedését.

Medgyessy Péter szerint 2008-ig is stabil nemzeti valutára és stabil gazdaságra van szükség, ezzel összhangban alakították ki 2008-ig a gazdaságpolitika fő vonulatait. A miniszterelnök hangsúlyozta, az euró magyarországi bevezetése a gazdasági rendszerváltás beteljesedését jelképezni majd. A magyar eurós érméken szereplő személyekről és a jelképek megtervezéséről idén ősszel a kormány pályázatot ír ki.

Azt ígérik, jövőre csökken a költségvetés hiánya

A kormány és a jegybank által közösen kidolgozott program alapján az inflációnak három százalékra, az államadósságnak a GDP hatvan százalékára, az államháztartás hiányának pedig három százalékra kell csökkennie 2008-ra. A miniszterelnök azt is közölte, hogy 2004-ben az államháztartási hiány a GDP 3,8 százaléka körül lesz, az állami újraelosztás pedig nem nő tovább. Idén a büdzsé bevételi oldala 11,6 százalékkal, a kiadási oldal 8,3 százalékkal emelkedhet.

Megszűnik a nullaszázalékos áfakulcs

László Csaba pénzügyminiszter a kormányülés után kijelentette, hogy az idén a tervezett 4,5 százalék helyett várhatóan 4,8 százalék lesz az államháztartás GDP arányos hiánya. A pénzügyminiszter elmondta: január elsejétől megszűnik a 0 áfakulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, tankönyvek, könyvek. A jelenlegi 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra emelkedik, míg a 25 százalékos felső 23 százalékra mérséklődik.

A jegybank támogatja az euró 2008. január elsejei bevezetését és egyetért azzal, hogy e cél eléréséhez szigorú gazdaságpolitikát kell folytatni, mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a kormányülés után. "A gazdaságnak az egyensúlyi pályára vissza kell térnie, feltétlenül szükséges az államháztartás konszolidációja és a bérnövekedésnek a termelékenység alakulásához való igazítása" - tette hozzá.

A londoni elemzők szkeptikusak

Londoni befektetési elemzők szerint a szerdán ismertetett magyar eurócsatlakozási, valamint deficitcélok közül az utóbbiak elérése a kevésbé valószínű. Bár a 2006-os választások miatt a két évvel későbbre mgehirdetett eurócsatlakozás makrofeltételeinek teljesíthetőségét is kritikusnak nevezték.

Jeff Gable, a Deutsche Bank londoni befektetési irodájának alelnöke azt mondta: az elhangzott 2008-as eurócsatlakozási céldátum nem meglepetés, de azt is jelenti, hogy ebben az esetben a 2006-os államháztartási deficit lesz a döntő tényező. "A 2004-es költségvetési becslések legalábbis a felszínen reálisnak tűnnek, bár a nagyon erős bevételnövekedési előrejelzések igényelnének némi magyarázatot, mivel a bevételi oldalra tavaly és az idén is az alulteljesítés volt a jellemző" - mondta Gable.

Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez londoni irodájának térségi vezető elemzője is kiemelte, hogy a 2008-ra kijelölt eurócsatlakozási céldátum eléréséhez 2006-ra teljesíteni kell a költségvetési kritériumokat, ami szerinte "meglehetősen kérdéses".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás