Auguszta
-4 °C
2 °C

Veres János halasztaná az euróbevezetést

2006.03.23. 15:25
A pénzügyminiszter szerint jó ötlet a véleménynyilvánító népszavazás az euró bevezetéséről, az ahhoz szükséges feltételek teljesítése ugyanis komoly erőfeszítéseket igényel a gazdaság részéről. Veres János a bevezetést dátumát kicsit csúsztatná, és nem a 2010-ben esedékes választások előtt, januárban, hanem csak az új parlament megalakulása után, júliustól vezetné be a közös pénzt.
Veres János a népszavazás indoklásáról elmondta: nem árt, ha ilyen nagy horderejű döntések mögött széles társadalmi összefogás áll. A szavazás nem a csatlakozás időpontjáról szólna, hisz erről nem Magyarország dönt, a csatlakozási kritériumok teljesítésétől függ, mikor vesznek fel minket az euró-zónába.

A pénzügyminiszter emlékeztetett arra, hogy 2010 ismét választási év lesz. Az euróbevezetés rövid távú negatív hatásai miatt a ezért azt javasolta, hogy a magyar gazdaság ne január, hanem július elsejétől álljon át az euróra. A miniszter szerint már nem kell törődni a korábbi, az euróbevezetés elhalasztásával kapcsolatos kormánynyilatkozatokkal. "Ma már más szelek fújnak" - mondta, kiemelve: az MSZP februárban elfogadott programjában egyértelműen szerepel, hogy 2008-ra az ország teljesíteni fogja a szükséges kritériumokat.

Mi lesz, ha a 'nem' nyer?

Igen érdekes kérdés, hogy mi történne akkor, ha a népszavazáson a "nem"-ek lennének többségben. Ekkor a kormány a "közakaratra" hivatkozva formálisan is elhalaszthatná a 2010-es bevezetést. Ez a befektetőkben ellenérzéseket kelthet, negatív piaci reakciók keretében.

Az aktualizált konvergenciaprogramról, amelyet szeptember elsejéig kell benyújtanunk Brüsszelnek, Veres elmondta: "a Pénzügyminisztériumban ezzel kapcsolatban most konkrét munka nem folyik". "A választásokat követően az országgyűlés elé terjesztendő első törvények megalapozásaként foglalkoznak majd azzal, hogy milyen törvényt, milyen értékű bevételi vagy kiadási hatása miatt fognak módosítani. Ez lesz az alapja annak, amit nyár végén beterjesztenek az Európai Bizottsághoz" - tette hozzá a miniszter.

Jó a 260 forint fölötti euró

A pénzügyminiszter a forintingadozások kapcsán elmondta: az elmúlt két hétben háromszor egyeztetett a Pénzügyminisztérium és a Jegybank, egy alkalommal személyesen beszélt a két intézmény vezetője. A kialakult szituációban fontosnak nevezte, hogy Járai Zsigmonddal egyetértettek abban: az árfolyamváltozások okai nem belföldön keresendőek, így a kialakult helyzetet sem kívánatos "belföldi eszközökkel" orvosolni. A pénzügyminisztert, mint fogalmazott, "kifejezetten megnyugtatta" a jegybank hétfői kamatdöntése.

"Aforint 260-as szint feletti árfolyama mind az inflációs célok, mind pedig a 2006-os költségvetési tervek teljesülése szempontjából is megfelelő" - mondta Veres. Ez ismét megerősítheti a piaci szereplőket arról, hogy a magyar hatóságok nem aggódnak a kétéves mélypont körüli forint miatt. Ameddig a pénzpiacokon piaci eszközökkel lehet befolyásolni az árfolyamot, és adott esetben el is lehet téríteni, addig minden országban számolni kell a spekulációval - mondta Veres a forint elleni esetleges támadásról.

Maradna miniszter

Veres elmondta: a cél, hogy a 2006-os számokhoz képest a 2008-as államháztartási egyenleg 700 milliárd forinttal kedvezőbb legyen. "Ez nem megszorításokat vagy megtakarításokat jelent, nem a kiadási oldalnak kell 700 milliárddal csökkennie. Részben a kiadások nem fognak olyan ütemben növekedni, mint eddig, részben pedig bevételi többletei lesznek a költségvetésnek" - fogalmazott. A bevételi többlet egyrészt a magyar gazdaság növekedéséből következik, másrészt a törvényben rögzített költségvetési bevételek beszedését is hatékonyabbá kell tenni Veres szerint.

A kiadáscsökkentést többek között az állam karcsúsítása jelentheti. A tervek szerint kormányra kerülése esetén az MSZP 12 minisztérium működtetését tervezi, emellett csökkenne a főhatóságok, kormányzati szervek, állami vezetők száma, az igazgatás általános költsége - mondta a pénzügyminiszter. Azt is bejelentette: ha a szocialista kormány kap felhatalmazást a választóktól, és a miniszterelnök felkéri, szívesen marad a pénzügyi tárca élén.