Gusztáv
3 °C
6 °C

Magyar EU-népszavazás márciusban?

2002.09.05. 13:36
A magyaroktól reméli az ingadozók meggyőzését a többi csatlakozásra váró Kelet-Európai állam - írja a német Handelsblatt.
A lapban megjelent információk szerint Magyarországra nagy nyomás nehezedik, hogy mielőbb, de a csatlakozásra váró országok közül mindenképpen elsőként tartsa meg a népszavazást. Itt ugyanis a közvélemény mintegy 80 százaléka támogatja az EU-tagságot, s mivel nem mindenütt ennyire kedvező a helyzet, gyakorlatilag európaszerte éppen egy látványosan csatlakozáspárti magyar eredménytől várják, hogy segít majd az ingadozók meggyőzésében. A külügyminisztérium integráciért felelős államtitkára, Balázs Péter a Handelsblatt szerint jövő márciust jelölte meg.

Főleg a csehek állnak rosszul

Az Eurobarométer legújabb adatai szerint a csatlakozásra készülő országok közül 72 százalékkal Magyarországon a legnagyobb az EU-tagság támogatottsága, ezt követi Szlovákia (69 százalék), Lengyelország és Bulgária (66 százalék), Szlovénia (55 százalék), Észtország (54 százalék), Livánia (53 százalék), Málta (51 százalék), Lettország és Csehország (42 százalék). (Nincs adat Ciprusról és Romániáról, azonban az euro.hu archívuma szerint Romániában még a magyarnál is nagyobb az EU iránti szimpátia: májusi közvélemény-kutatási adatok szerint az országban 78 százalékos volt a csatlakozás támogatottsága).

A feltett kérdés mindenütt így szólt: "Hogy fog szavazni az EU-csatlakozásról szóló referendumon, igennel vagy nemmel?

Mint az adatokból látható: elsősorban Csehország számára fontos, hogy a magyar referendum eredményét felhasználhassa a csatlakozáspárti kampányban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!