Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Máshol is csúszhat az euró bevezetése

2004.02.02. 11:49
A lengyel hatóságok drasztikus megszorító intézkedéssekkel kívánják gazdaságukat felkészíteni az eurócsatlakozásra. A román hatóságok a lej erősítésével készülnek.
A lengyel hatóságok drasztikus megszorító intézkedéssekkel kívánják gazdaságukat felkészíteni az eurócsatlakozásra. A cél az, hogy 31 milliárd zlotyt (közel 6,5 milliárd euró) takarítsanak meg négy év leforgása alatt.

A legfontosabb feladat a francia Le Figaro írása szerint az, hogy csökkentsék a jelenleg a GDP hat százalékát kitevő költségvetési hiányt. Ilyen deficittel pénzügyi szakértők szerint a lengyelek még csak nem is álmodozhatnak az eurózónához való csatlakozásról.

A kiadáscsökkentő javaslatok között szerepel a táppénz összegének mérséklése, a nők nyugdíjkorhatárának emelése a jelenlegi 60 évről 62 évre. Csökkentenék a közalkalmazottak számát és a politikai pártok állami támogatását.

Már 2010-ről van szó

A javaslatokat a parlamentnek kell elfogadnia, ami nem lesz könnyű feladat, tekintve, hogy a kormányzópárt nincs többségben. A lengyel gazdasági növekedés tavaly ugyan négy százalékos volt, ám a munkanélküliségi arányt a lengyel vezetés immár tartósan képtelen 20 százalék alá vinni.

A javasolt intézkedések hatására a gazdasági növekedés várhatóan megtorpan, a munkanélküliségi arány tovább romlik. A most sem túl nagy népszerűségnek örvendő kormány a negatív fordulatot nehezen fogja tudni megmagyarázni a lakosságnak. Mindezek miatt a lengyel jegybank a korában általánosan reálisnak tartott 2008-as dátum helyett 2010-ről beszél a lengyel euró bevezetésének időpontjaként.

Levágják a lej nulláit

A román hatóságok is készülődnek az eurócsatlakozásra, éspedig a lej erősítésével. A román Nemzeti Bank képviselői és Mihai Nicolae Tanasescu pénzügyminiszter január végén megegyeztek abban, hogy 2005-ben négy nulla levágásával erősítik a lejt. A lej megerősítésétől a befektetők bizalmának erősödését várják, s azt, hogy a pénzügyi stabilitás következtében az erős lej az euró előfutára lesz Romániában.

A Romániában jelenleg forgalomban lévő legnagyobb címletű bankjegyet, az egymillió lejest 2003 karácsonyán vezették be, és 24-25 eurót ér. Összehasonlításképp: a forgalomban lévő legnagyobb címletű magyar bankjegy értéke mintegy 75 euró.

Jelenleg Románia az egyetlen olyan EU-tagjelölt, ahol még mindig ötszámjegyű értékekkel kell kifejezni, hogy mennyit ér a nemzeti valuta a dollárhoz, az euróhoz vagy a fonthoz képest. Az ország leghamarabb 2007-ben, a bővítés második körében lehet az Európai Unió tagja.