Alfréd
-3 °C
3 °C

Áprilisra csúszik az euródöntés

2004.02.25. 08:48
Még tárgyal a kormány a gazdasági kamarákkal és érdekképviseleti szervekkel az euró bevezetésének dátumáról. A kormány várhatóan április végére dönt a bevezetésről.
Várhatóan nem gyakorol számottevő hatást a piacra Medgyessy Péter miniszterelnök bejelentése arról, hogy április végére várható kormánydöntés az euró bevezetésének reális időpontjáról. Korábban március végi bejelentésről szóltak a pénzügyminiszteri nyilatkozatok.

A dátum kialakításáról a gazdasági kamarákkal és a munkáltatói érdek-képviseleti szervezetekkel kezd még tárgyalásokat a kormány. A piaci szereplők a túlmisztifikált euróbevezetési dátum helyett elsősorban a fiskális szigor alakulására összpontosítanak, rövid távú célkitűzéseket és azok végrehajtását várják a kormánytól - véli Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője.

Nem valószínű az euró 2008-as bevezetése, mivel a kormány láthatóan tartózkodik a nagyobb mértékű fiskális kiigazítástól 2006-ban, a parlamenti választások évében - mondta Fórián Szabó Gergely, a CA-IB Alapkezelő elemzője. A piaci konszenzus 2009-et mutat, az állampapírok hozamgörbéje azonban 2012-es dátumot áraz be - hangsúlyozta Barcza György, az ING elemzője.