Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

Draskovics: túl ambiciózus terv euró 2008-as bevezetése

2004.03.10. 17:17
Túl ambiciózus volt az euró 2008-as bevezetésének ötlete - jelentette ki Draskovics Tibor pénzügyminiszter egy konferencián. A kormányzat áprilisra készíti el hatástanulmányát az euróövezethez való csatlakozás üteméről. Járai Zsigmond ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy stabilitási problémákat okozhat, ha túl gyakran változtatják az időpontot.
A pénzügyminiszter és a jegybank elnöke egyetért az euró bevezetésével, hogy fájdalmas döntéseket kell hozni annak érdekében, hogy ezt el is érjük. Ez a Kormányzati Stratégiai Elemző Központ által rendezett konferencián derült ki, ahol közgazdászok beszélgettek az euró bevezetésének időpontjáról, előnyeiről és hátrányairól.

Túl ambiciózus terv

Draskovics Tibor pénzügyminiszter axiómaként szögezte le, hogy az euró bevezetése a gazdaság érdekében áll, ebben a kérdésben nemzeti konszenzus van. A korábban meghatározott és bejelentett időpont azonban túl ambiciózus volt - jelentette ki előadásában. Az is igaz, hogy nem lehet ebből az időpontból egy másikat megjelölni. A minisztérium hatástanulmányt készít annak meghatározására, milyen pályán kell mozognia a magyar gazdaságnak ahhoz, hogy a lehető legoptimálisabb időpontban csatlakozzon az ország az euróövezethez.

A programnak jelenleg több változata létezik, mindegyik egy 2008-2010 közötti csatlakozással számol. A tanulmányok a cél elérésének módjában térnek el. Csak hiteles és megvalósítható célokat tűzhetünk ki magunk elé. A célokat azonban nem szabad politikai vitáktól és változó kormányzati ciklusoktól függővé tenni - figyelmeztetett a pénzügyminiszter.

Stabilitási problémák

Járai Zsigmond egyetértett ezzel, vagyis szerinte is ki kell alakítani egy harmonikus pályát annak érdekében, hogy a belépés után ne legyen túlfűtött a gazdaság amiatt, hogy hirtelen leesnek a kamatok. Olyan hiteles program kell, amit végre is lehet hajtani - szögezte le a jegybank elnöke.

Az MNB elnöke szerint a kormánynak kell eldönteni az időpontot. El kell döntenie, hogy most hozza meg a szükséges áldozatokat, egy későbbi nyereség reményében. Vagy később és lassabban hozza meg az áldozatokat, de akkor a nyereség is tolódik.

Az időzítést azonban nem lehet sokszor megváltoztatni, mert ez stabilitási problémákat is okozhat - figyelmeztetett Járai. A jegybank elnöke azonban nem lát társadalmi, politikai, gazdasági támogatottságot. Szóban mindenki támogatja az euróövezethez való csatlakozást, de közben mindenki megköveteli a magáét, és nem hajlandó áldozatot hozni.