Piroska
-2 °C
5 °C

Egy hét múlva döntés az euróról

2004.05.04. 12:27
A kormány csak a jövő héten jelöli meg az euróövezethez csatlakozás dátumát, közölte Draskovics Tibor pénzügyminiszter.
A kormány a Brüsszelbe eljuttatandó konvergenciajelentés jövő heti megfogalmazásakor határozza meg az euró bevezetésének időpontját, mondta Draskovics Tibor.

A pénzügyminiszter az euró bevezetésének lehetséges időpontjáról kedden rendezett kutatói konferencián elmondta, hogy ma a gazdasági kabinet tárgyalja a témát, szerdán pedig első olvasatban a kormány.

Megvitatják

A következő egy hétben az Érdekegyeztető Tanácsban is megvitatjuk az euró bevezetésének, illetve az ehhez szükséges követendő gazdaságpolitikának a feltételeit, és a pártok szakértőivel is tárgyalunk a témáról, jelentette ki Draskovics Tibor.

Az euró bevezetése - amelynek kívánatos időpontját a kutatóintézetek 2009-2010-re teszik - mindenképpen szükségessé tesz egy társadalmi-gazdasági megállapodást is. Ehhez a pártoknak is egyetértésre kell jutniuk. Ma az a legnagyobb probléma, hogy a pártok rövid távú érdekeiket az ország érdekei elé helyezik, jelentette ki a pénzügyminiszter.

A jegybank hétfői kamatcsökkentésével kapcsolatos kérdésre a pénzügyminiszter elmondta: "Van egy gyorsan javuló helyzet, ehhez párosul egy gyorsan javuló megítélés, ezt igazolta vissza a Magyar Nemzeti Bank hétfői döntése."