Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Még nagyobb szigor kell az euró bevezetéséhez

2004.11.24. 12:49
Továbbra is 2008 az euróövezeti csatlakozás céldátuma - jelentette ki a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára. Magyarországnak a hónap végén kell benyújtania az átdolgozott konvergenciaprogramot.
Az euróövezeti csatlakozáshoz vezető, átdolgozott konvergenciaprogram szerint is Magyarország 2008-ban teljesíti az államháztartási hiányra vonatkozó EU-beli előírást, az idei kisiklás ellenére is - idézte Kovács Álmost, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkárát szerdán a Reuters hírügynökség.

Nagyobb csökkentés

Az átdolgozott konvergenciaprogram, amelyet e hónap végén kell átadni az Európai Bizottságnak, a GDP körülbelül 0,6-0,7 százalékának megfelelő hiánycsökkentést ígér évente. Ez a GDP 2,9 százalékának megfelelő hiányhoz vezet 2008-ban, éppen elmaradva a három százalékos EU-korláttól - idézte Kovács Álmost a hírügynökség.

Továbbra is három százalék alatti hiányt tervezünk 2008-ra, de mivel az idei hiány nagyobb lesz az eredetileg jelzettnél, eleinte valamivel nagyobb csökkentésekre lesz szükség - mondta a helyettes államtitkár. Magyarország 2010-re tervezi az euró bevezetését, azonban a konvergenciaterv első, májusban beterjesztett változatához képest a kormány megemelte az idei hiánycélt, a GDP 5,3 százalékára 4,6 százalékról, illetve jövőre 4,7 százalékra az eredetileg tervezett 4,1 százalékról - emlékeztetett a Reuters.

Kovács Álmos cáfolta, hogy az APEH szándékosan halogatná az áfa visszatérítését az exportőröknek, az idei hiánycél teljesítése végett. Szó sincs semmiféle trükkről, ez az adócsalás elleni küzdelem része, és sajnos ennek van késleltető hatása is - mondta a Reutersnek.