Ágnes
-1 °C
2 °C

Két évet csúszhat az eurócsatlakozás

2005.02.07. 14:35
Kapcsolódók (1)
A Deutsche Bank Research kutatói szerint egyes közép-európai országok késéssel csatlakozhatnak az euróövezethez.
A Deutsche Bank kutatórészlegének közgazdászai kevésbé optimisták, mint Lengyelország és Magyarország kormánya az euróövezethez való csatlakozás dátumát illetően - állapították meg a kutatók egy friss tanulmányban. Azt várják, hogy Szlovákia 2009-ben, Csehország 2010-ben, Lengyelország 2011-ben, Magyarország 2012-ben csatlakozik majd az európai monetáris unióhoz (EMU), és nem legkésőbb 2010-ben.

Politikai döntés

Az euróövezeti tagságról szóló döntés ugyanakkor jórészt politikai. Még ha a négy közép-európai ország nem is teljesíti a maastrichti stabilitási és növekedési paktum egy-két kritériumát, igent mondhatnak a csatlakozásukra, ha az országok rendelkeznek hitelt érdemlő kiigazítási tervvel, amellyel biztosítják a kritériumok teljesítését a nem túl távoli jövőben - szögezi le a kutatói véleményt tükröző tanulmány.

A tanulmány megállapításai nagyjából egybevágnak a legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings múlt heti szemináriumán elhangzottakkal. Ott Magyarország esetében azt állapították meg, hogy a 2010-es eurócsatlakozási dátum a lehetséges legkedvezőbb forgatókönyv esetén teljesülhet, de elképzelhető egy-két éves csúszás.

A hiány a lényeg

A DB Research kutatói szerint a legfőbb gondot a nevezett országok számára annak a feltételnek a teljesítése jelenti, hogy a GDP arányos államháztartási deficitnek nem szabad meghaladnia a három százalékot. Magyarország esetében azért tartják indokoltnak a 2012-es évszám felvetését, mert az államháztartási konszolidáció szükségessége mellett az ország nagy külső egyensúlyhiánnyal is szembesül.

A kutatók a vizsgált országok konvergencia-programjait vették nagyító alá. Szerintük a programok különösen Lengyelország és Magyarország esetében optimista képet vázolnak fel az államháztartási (fiskális) konszolidációra és egyéb makrováltozókra, például a növekedésre nézve. A kutatók elismerik, hogy a térségben 2005/2006-ban tartandó általános választások kimenetele kulcselemet képez az államháztartási (fiskális) konszolidációra vonatkozó politikai elkötelezettség alakulásában, s ennek folytán az euróövezeti csatlakozás időzítésében.

A kutatók Magyarország esetében kevésbé bíznak a konvergencia-program pontos végrehajtásában. "Tekintetbe véve a kormány eddigi csalódást keltő teljesítményét a célok teljesítésében, tekintetbe véve a célkitűzések eléréséhez szükséges, politikailag bonyolult döntéseket, a 2006-os általános választást, úgy véljük, hogy a GDP-hez viszonyított deficit az idén megmarad a körülbelül 5,3 százalékos szinten. Az új kormánynak a deficit csökkentése melletti elkötelezettsége kulcselem lesz az euró bevezetésének időzítése szempontjából" - olvasható egyebek között a tanulmányban.