Gusztáv
-4 °C
1 °C

Eurócsatlakozás: tartható a céldátum

2005.03.25. 15:54
Az egy hónappal ezelőtti helyzethez képest már kevesebb elemző vélekedik úgy, hogy Magyarország nem tudja majd tartani az eurócsatlakozás 2010-es céldátumát. Az uniós pénzügyminiszterek megállapodása a hiányszámításról azonban nem segít abban, hogy előbb váltsa a közös valuta a forintot.
A stabilitási paktum könnyítései nem segítik elő, hogy Mo. 2010 előtt bevezesse az eurót, de csökkentik a csúszás kockázatát -- állítja a Reuters saját, március 21-24 között végzett vizsgálata alapján. A felmérésben a 12 megkérdezett elemzőből 10 tette 2010-re a magyar euróövezeti csatlakozást, egy 2009-re, egy pedig 2011-re. A vélemények az egy hónappal korábbihoz képest kissé javuló kilátásokat tükröztek, egy hónapja a 12 elemző közül még 3 várta a céldátumhoz képest történő csúszást.

Az új szabályok 0,4-0,5 százalékos hiánycsökkentést tesznek lehetővé 2008-ban, amikor a 2010-es tervezett belépéshez el kell érni a GDP 3 százaléka alatti államháztartási deficitküszöböt - vélekednek a megkérdezettek.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei vasárnap egyeztek meg az euróövezet gazdasági növekedését és stabilitását biztosító szabálycsomag módosításának főbb elemeiben. A reform magában foglalja kelet-európai országoknak azt a - magyar kezdeményezésre vitatni kezdett - kérését, hogy az államháztartási hiány mértéke a paktumban előírtnál magasabb is lehessen a költségvetésre jelentős kihatással járó nyugdíjreform végrehajtása esetén. Az ilyen reformba kezdő tagországok öt évet kaphatnak arra, hogy a reformok hatásaival megbirkózzanak, és a megfelelő szintre szorítsák a hiányt - ez alatt az öt év alatt a reform hatását egyre csökkenő mértékben veszik figyelembe a deficit megállapításakor.

A most elfogadott módosítás értelmében az eurót sajátként használó országok gazdasági nehézségek esetén az eddiginél szélesebb teret kaphatnak átmeneti államháztartási nehézségeik rendezésére, anélkül, hogy szabálysértési eljárással sújtanák őket, míg a fellendülés időszakát jobban fel kell használniuk a költségvetési deficit csökkentésére. Marad viszont az az előírás, hogy alaphelyzetben az államháztartási hiány nem haladhatja meg az éves hazai össztermék (GDP) 3 százalékát, a belső államadósság pedig a 60 százalékát.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter egy sajtóbeszélgetésén aláhúzta: az EU stabilitási paktumának reformja Magyarország számára biztonságosabbá teszi az euró bevezetését, a módosítás valódi hatása 2007-2008, illetve 2009-ben valósul meg. Az elemzők ugyanakkor az idén 0,4 százalékponttal várják túllépni a 4,7 százalékos hiány-előirányzatot, vagyis az államháztartási deficitet a GDP 5,1 százalékára várják. Ez 0,1 százalékponttal több, mint az egy hónappal ezelőtt valószínűsített érték.